Nieuw Handhavingsbeleid toezichtrapportage DNB
Op 3 mei is de nieuwe beleidsregel ‘Handhavingsbeleid DNB voor tijdige indiening van toezichtrapportages’ in werking getreden.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
De Sanctiewet 1977 (Sw) en de Regeling toezicht Sanctiewet 1977 (RtSw) vereisen dat aanbieders van cryptodiensten maatregelen treffen om tenminste hun administratie adequaat te controleren op het overeenkomen van de identiteit van een relatie met een (rechts) persoon of entiteit als bedoeld in de Sanctieregelgeving. Relaties zijn in de RtSw gedefinieerd als ‘eenieder die betrokken is bij een financiële dienst of een financiële transactie’. Dit betreft ook de tegenpartij of betrokkene bij een transactie van cliënten van een aanbieder van cryptodiensten.
Deze factsheet is aangepast op 19 mei 2021 naar aanleiding van een bezwaarprocedure en de daarin door DNB genomen beslissing. In lijn met de Leeswijzer beleidsuitingen DNB wordt deze factsheet op korte termijn veranderd in een Q&A.
Een relatie kan zowel de eigen cliënt zijn of een derde:
Bij transacties van en naar externe wallets zijn aanbieders van cryptodiensten in staat effectief te screenen op het overeenkomen van de identiteit van een relatie met een (rechts)persoon of entiteit als bedoeld in de Sanctieregelgeving. Dit betekent dat:
Hoe aanbieders vaststellen dat de persoon, waarvan de identiteit en woonplaats zijn vastgesteld, ook daadwerkelijk de ontvanger of verzender is, is vormvrij. De wet schrijft geen specifieke oplossing voor, mits deze adequate waarborgen biedt om relaties te kunnen screenen. Zo laat de wet ruimte aan aanbieders om de oplossingen te kiezen die het beste bij hen en hun cliënten passen, alsmede bij het risico dat een relatie niet de opgegeven ontvanger of verzender is van de crypto.
Om vast te stellen wie daadwerkelijk de ontvanger of verzender is, kunnen aanbieders externe wallets met technische middelen ‘whitelisten’. DNB is bij verschillende marktpartijen onder andere de volgende voorbeelden tegen gekomen om dit te doen:
Andere maatregelen die een positieve bijdrage zouden kunnen leveren om de risico’s te verkleinen, maar op zichzelf bezien waarschijnlijk niet voldoende zullen zijn om aan de Sw te voldoen, zijn:
Sector(en)
Op 3 mei is de nieuwe beleidsregel ‘Handhavingsbeleid DNB voor tijdige indiening van toezichtrapportages’ in werking getreden.
Lees meerOp 1 mei 2022 treedt de Wet open overheid (Woo) in werking. De Woo heeft als doel overheden en semi-overheden transparanter te maken. Iedereen kan een Woo-verzoek indienen om publieke informatie te verkrijgen. Met de Woo komt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vervallen.
Lees meerDNB heeft op 19 mei 2021 in een beslissing op bezwaar een heroverweging gedaan van een eerder genomen besluit waarin de naleving van de Sanctiewet 1977 door een aanbieder van cryptodiensten centraal stond.
Lees meer