Seminar Trust: inschrijving geopend
Op 16 juni 2022 organiseert DNB een seminar voor trustkantoren. DNB gaat graag met u in gesprek over de ontwikkelingen in de sector.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
Heeft u geen vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB)? Dan mag u geen trustdiensten verlenen. Dit volgt uit artikel 3 van de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018). Het verbod geldt niet als u onder de vrijstellingsregeling valt.
Op grond van artikel 3 van de Wtt 2018 is het verboden zonder vergunning:
Het is een ieder verboden: werkzaamheden te verrichten die zijn gericht op activiteiten in strijd met de hierboven genoemde verboden of die zijn gericht op zowel het ter beschikking stellen van een postadres of bezoekadres, als het verrichten van bij of krachtens de wet bepaalde aanvullende werkzaamheden (“domicilie plus”). Daarnaast is het op grond van artikel 3 van de Wtt 2018 verboden om trustdiensten te verlenen vanuit een staat buiten de Europese Unie. Anders dan in de bovenstaande gevallen, voorziet de Wtt 2018 in dit geval ook niet in de mogelijkheid van een vergunning. Dat wil zeggen dat een ieder met zetel buiten de Europese Unie, in beginsel een zetel moet vestigen in Nederland, dan wel in een lidstaat van de Europese Unie, om een vergunning van DNB te kunnen aanvragen voor trustdienstverlening in of naar Nederland.
DNB voert een actief handhavingsbeleid waarbij regelmatig controles worden verricht. Wanneer u zonder een vergunning van DNB toch trustdiensten verleent, kan DNB diverse handhavingsmaatregelen treffen. Zoals het opleggen van een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete.
Een overtreding van de Wtt 2018 is een strafbaar feit (Wet op de economische delicten). DNB kan hiervan aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.
Sector(en)
Op 16 juni 2022 organiseert DNB een seminar voor trustkantoren. DNB gaat graag met u in gesprek over de ontwikkelingen in de sector.
Lees meerOp 3 mei is de nieuwe beleidsregel ‘Handhavingsbeleid DNB voor tijdige indiening van toezichtrapportages’ in werking getreden.
Lees meerOp 1 mei 2022 treedt de Wet open overheid (Woo) in werking. De Woo heeft als doel overheden en semi-overheden transparanter te maken. Iedereen kan een Woo-verzoek indienen om publieke informatie te verkrijgen. Met de Woo komt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vervallen.
Lees meer