De EBA richtsnoeren betreffende het herindienen van historische gegevens voor beleggingsondernemingen

Factsheet

De Richtsnoeren voor de herindiening van rapportages binnen het rapportagekader van de Europese Bankenautoriteit (hierna: EBA-richtsnoeren) zijn op 17 oktober 2024 in werking getreden. Deze EBA-richtsnoeren zijn onder andere van toepassing op beleggingsondernemingen, moederbeleggingsondernemingen, beleggingsholdings en gemengde financiële holdings (hierna: instellingen).

Gepubliceerd: 14 maart 2025

Bekijk eerdere versies in het archief

Voorheen verplichtte de Europese wetgeving zonder uitzondering voorgaande rapportages te corrigeren wanneer er fouten of onjuistheden werden ontdekt. Deze richtsnoeren bieden een kader om deze last enigszins te verlichten. De Nederlandsche Bank (DNB) zal per direct volgens deze nieuwe EBA-richtsnoeren handelen. Dit wordt hierna toegelicht. Deze pagina dient ter verduidelijking van de EBA richtsnoeren. Deze blijven leidend.

Van instellingen wordt verwacht dat zij belang hechten aan het indienen van gegevens aan de toezichthouder van hoge kwaliteit. DNB beschouwt data, waaronder de prudentiële rapportages, als een cruciaal middel voor goed en efficiënt toezicht. Datagedreven toezicht vormt het uitgangspunt van het risicogebaseerd toezicht door DNB. De kwaliteit van de prudentiële rapportages is dan ook cruciaal. Op die manier kan DNB haar beschikbare middelen efficiënt inzetten.

Desalniettemin kunnen zich fouten voordoen in toezichtrapportages. Het Europese kader bepaalt dat wanneer fouten worden ontdekt in actuele en/of historische gegevens door de rapporterende instelling dan wel door de bevoegde autoriteiten, de indiener van de rapportages verplicht is deze gegevens direct en onbeperkt te corrigeren. De op 17 oktober 2024 ingevoerde EBA-richtsnoeren brengen nieuwe richtlijnen over hoever moet worden teruggegaan in de tijd wat betreft de historische gegevens.

Er zijn twee verschillende manieren waarop een instelling kan worden verplicht tot het indienen van een herrapportage. Indien de fout door de instelling zelf wordt gesignaleerd, zal zij DNB hiervan op de hoogte moeten brengen en zal DNB een herrapportageverplichting openstellen. Ook als een fout door DNB wordt geconstateerd zal DNB een verplichting tot herrapportage openstellen.

De EBA-richtsnoeren maken onderscheid op basis van de frequentie van de betreffende rapportage. In het algemeen wordt van instellingen verwacht dat ze gecorrigeerde gegevens opnieuw indienen voor de huidige referentiedatum en/of voor eerdere referentiedata die ten minste één kalenderjaar teruggaan. Hierbij geldt per rapportagefrequentie het volgende:

  • Jaarlijkse rapportage: herindiening van historische gegevens voor ten minste het voorgaande kalenderjaar (één referentiedatum naast de referentiedatum van de actuele gegevens).

  • Kwartaalrapportage: herindiening van historische gegevens voor ten minste het voorgaande kalenderjaar (vier referentiedata naast de referentiedatum van de actuele gegevens).

De richtsnoeren laten ook toe dat DNB ten allen tijde kan verzoeken om herindiening van historische gegevens voor meer referentiedata dan vereist, indien dit noodzakelijk is voor de uitvoering van haar wettelijke of toezichthoudende taken. Een dergelijk verzoek moet in verhouding staan tot het materiële belang van de fouten in eerder gerapporteerde gegevens en tot het risicoprofiel of de prudentiële vereisten van de instelling.

Samenvattend komt dit op het volgende neer:

  • Indien fouten enkel in de laatste rapportage zijn geconstateerd dient de instelling deze opnieuw in te dienen.

  • Indien fouten in de meest recente rapportage consequenties hebben voor eerdere rapportages, dient de instelling conform bovenstaande staffel ook de historische rapportages opnieuw in te dienen.

  • Indien fouten worden geconstateerd in een rapportage ouder dan 12 maanden, kan de toezichthouder de instelling verzoeken die rapportage én de daaropvolgende rapportages tot de eerste rapportage waarin de fouten zijn hersteld opnieuw in te dienen.

DNB merkt als laatste op dat fouten die binnen de tolerantiegrenzen of drempels vallen, zoals vastgelegd in de reeds overeengekomen indieningsregels (Reporting frameworks | European Banking Authority), niet opnieuw gerapporteerd hoeven te worden. Zie hiervoor paragraaf 24b van de EBA-richtsnoeren.

Uitvoering

Indien u fouten ontdekt in de ingediende rapportages dient u DNB te verzoeken één of meerdere herrapportage(s) open te stellen. Dit impliceert tevens dat er consistentie moet zijn tussen het gecontroleerde jaarverslag en de rapportagedata van het betreffende jaar.

Voor vragen kunt u contact opnemen met: beleggingsonderneming.rap@dnb.nl.

Ontdek gerelateerde artikelen