De beleidsregel zal worden toegepast op concentraties (> 5% van het balanstotaal en het totaal van posten buiten de balanstelling) in landen met een grote kans op een landenrisico-event als gedefinieerd in de beleidsregel. Een tabel met wegingsfactoren en absolute limieten wordt toegepast om de prikkel om te diversifiëren naar slechtere risico´s tegen te gaan. Als op enig moment in de afgelopen drie jaar een landenexposure de threshold van 5% heeft overschreden, dient het beleid te worden toegepast.
Inschatting landenrisico
De instelling is in eerste instantie zelf verantwoordelijk om een inschatting te maken van het landenrisico. Als eerste indicator kan de sovereign foreign currency rating (long term) dienen. Ook andere factoren zullen in de beoordeling kunnen worden betrokken, bijvoorbeeld IMF/OESO inzichten en een inschatting over de houdbaarheid van de economische groei en de betalingsbalans, en de stabiliteit van de financiële sector. In voorkomende gevallen zal DNB ook een risico inschatting maken voor de landen die zij gelet op de kenmerken van de betrokken instelling relevant acht. Hierover zal DNB de instelling alsdan berichten.
Risicobeheersingsmaatregelen
De beleidsregel veronderstelt een landenrisico-event op de grootste concentratie in de portefeuille, eveneens wordt besmetting in de regio meegenomen via een 3-notch downgrade. Risicobeheersingsmaatregelen worden in een door DNB vastgestelde weging meegenomen. Met name onderpand, kredietrisicoverzekeringen, trade finance en activa met korte looptijden verminderen in onze ogen het risicoprofiel van de instelling. Indien de risicobeheersingsmaatregelen onvoldoende worden beoordeeld om de gelopen risico's te mitigeren, dient extra kapitaal te worden aangehouden.