Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

1 jaar sancties tegen Rusland

Achtergrond

Gepubliceerd: 24 februari 2023

Kleuren Oekraine op gebouw

Een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Al snel werden er sancties tegen Rusland en later ook tegen Belarus uitgevaardigd door de Europese Unie. Ook Nederlandse financiële instellingen en DNB kregen hiermee te maken. Hoe zat het ook alweer?

 Wat zijn sancties ook alweer?

Sancties zijn politieke maatregelen die worden ingezet tegen personen, organisaties of landen die internationaal recht, mensenrechten, of democratische beginselen niet naleven. Ze kunnen worden opgelegd door internationale instanties zoals de Verenigde Naties of de Europese Unie. Ook de nationale overheid kan sancties opleggen als onderdeel van hun veiligheidsbeleid.

Met sancties wil men personen, organisaties of landen raken, zodat zij ongewenst gedrag veranderen of om andere partijen af te schrikken om datzelfde ongewenste gedrag te vertonen.

Wat is de rol van de financiële sector en DNB bij sancties?

Iedereen moet zich houden aan sancties. Voor financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars pensioenfondsen en trustkantoren, gelden nadere regels en DNB houdt toezicht op de naleving van die regels.

Ze moeten er bijvoorbeeld op letten of een overboeking naar Rusland niet verboden is op grond van de sancties. Ook mogen ze geen betrokkenheid hebben bij het verstrekken van leningen of bij de uitgifte van effecten, zoals obligaties, aan de Russische staat, de centrale bank van Rusland of een partij die namens de centrale bank van Rusland handelt.

DNB ziet erop toe dat banken en andere financiële instellingen hun procedures en maatregelen op orde hebben om de sanctieregels na te kunnen leven.

Lees meer: Financiële sancties: wie doet er wat mee en wie controleert?

Welke sancties zijn er allemaal opgelegd?

Sinds 2014, nadat Rusland de Krim heeft geannexeerd, heeft de Europese Unie (EU) meerdere sanctiepakketten opgelegd. De meest recente sanctie werd op 4 februari ingesteld: een prijsplafond op Russische olieproducten. Daarvoor werden al acht eerdere pakketten aan sancties ingesteld. Daarin staan onder meer maatregelen als een prijsplafond op Russische olie, een verbod op het kopen van goud uit Rusland, afsluiting van een aantal Russische banken van het internationale berichtensysteem SWIFT, afsnijden van de Russische centrale bank van internationale tegoeden, een verbod op toegang tot EU-havens voor Russische vaartuigen en sancties tegen zakenlieden.

Een overzicht van alle sancties is te vinden op de website van de Europese Commissie. 

Hoe lang blijven sancties nog gelden?

De pakketten aan sancties hebben geen einddatum. Dat betekent dat ze allemaal blijven gelden totdat de Europese Commissie besluit ze te stoppen. Wanneer dat zal zijn, valt op dit moment niet te zeggen.

Ontdek gerelateerde artikelen