Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) beslist over de officiële rentetarieven in het eurogebied. Het gaat om: de rente voor de basisherfinancieringstransacties, de marginale beleningsrente en de depositorente. Deze officiële rentetarieven vormen de basis voor de rente op de geldmarkt.

Tarieven

Op dit moment gelden de volgende tarieven:

  • Vaste rente voor basisherfinancieringsoperaties per 18 september 2019: 0,00%
  • Marginale beleningsrente per 18 september 2019: 0,25%
  • Depositorente per 18 september 2019: -0,50%

Toelichting

Basisherfinancieringsrente
De basisherfinancieringsrente is de rente waartegen banken, voor de duur van één week, geld kunnen lenen van de centrale bank. Deze rente wordt ook wel MRO-rente genoemd. MRO staat voor main refinancing operation oftewel basisherfinanciering.

Marginale beleningsrente
De marginale beleningsrente is de rente waartegen banken voor de duur van één dag (overnight) geld kunnen lenen van de centrale bank tegen onderpand. De marginale beleningsrente ligt altijd boven de basisherfinancieringsrente en stelt daarmee een bovengrens aan de geldmarktrente.

Depositorente
De depositorente is de rente waartegen banken kortlopend (overnight) bij de centrale bank geld in bewaring kunnen geven. De depositorente ligt altijd onder de basisherfinancieringsrente. Deze rente is sinds juni 2014 negatief.