Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Waarom depositogarantie?

De Nederlandse Depositogarantie is er om rekeninghouders te beschermen. De kans is heel klein, maar mocht er een bank failliet gaan dan krijgen de rekeninghouders hun geld terug tot € 100.000 per persoon.

Waarom depositogarantie

Wat is een deposito?

Een deposito is geld dat bij de bank staat, bijvoorbeeld op een betaal- of spaarrekening.

Wat is depositogarantie?

Depositogarantie is de garantie dat u het geld op uw rekening(en) altijd terugkrijgt, ook als uw bank ooit failliet mocht gaan. Depositogarantie beschermt uw geld op de bank, van 1 cent tot € 100.000.

Bescherming van uw geld op de bank

Depositogarantie is de wettelijke bescherming van uw geld op de bank. Deze bescherming wordt namens de overheid uitgevoerd door de toezichthouder en centrale bank van Nederland, de Nederlandsche Bank (DNB). De overheid en DNB vinden het belangrijk dat alle mensen weten dat hun geld op de bank beschermd is. Met deze bescherming wordt de stabiliteit van de economie en een duurzame welvaart in Nederland versterkt.

Vertrouwen en stabiliteit

Als mensen geen vertrouwen meer hebben in de veiligheid van hun geld op de bank, kan een bankrun ontstaan. Een groot aantal rekeninghouders wil dan hun geld bij een bank weghalen. Zelfs een gezonde bank kan door een bankrun in de problemen komen. Met depositogarantie zorgt de overheid ervoor dat het geld van rekeninghouders tot € 100.000 per persoon altijd veilig is. Hiermee kan een bankrun voorkomen worden. Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt depositogarantie ervoor dat rekeninghouders snel weer toegang hebben tot hun geld en niet hoeven te wachten op de afwikkeling van de failliete bank. Met depositogarantie wordt daarom de stabiliteit van de economie en een duurzame welvaart in Nederland versterkt.

Hoe wordt depositogarantie betaald?

Alle banken in Nederland betalen premie voor de Nederlandse Depositogarantie. Deze premies worden betaald aan het Depositogarantiefonds. Dit fonds zorgt ervoor dat bij een bankfaillissement u en alle rekeninghouders het geld terug kunnen krijgen. Sinds 2016 wordt dit fonds ieder kwartaal gevuld door de banken, zodat er voldoende geld beschikbaar is mocht een bank ooit failliet gaan. Van alle banken in Nederland kan een extra bijdrage gevraagd worden indien nodig. Dit voorkomt dat de overheid deze kosten zou moeten voorschieten.

Ontdek gerelateerde artikelen