Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Data delen met financiële sector

DNB en de financiële sector delen veel data. We zoeken de samenwerking op om beter en slimmer gebruik te maken van data in ons toezicht. Dat doen we met projecten als Dataloop, Know your Customer en Biodiversity. 

Data Science Hub 

Financiële instellingen delen veel data met DNB. In het toezicht kunnen we slimmer en beter gebruikmaken van alle data die de financiële sector levert. De Data Science Hub draagt daaraan bij door datascience-projecten en activiteiten te begeleiden. Dat doen we bijvoorbeeld via de projecten Dataloop, Biodiversity en Know Your Customer. Lees meer over de Data Science Hub.  

Veel data delen maar geen persoonlijke

DNB en de financiële sector delen veel data. Maar niet alle data. Het gaat ons om het grotere plaatje. In de rapportages en analyses gebruiken we data over de omzet, winst/verlies en kostenposten van een instelling. Een voorbeeld. Een bank geeft ons informatie over het betalingsgedrag van haar klanten. Maar met deze informatie kan DNB nooit individuele klanten identificeren. Zo blijven persoonlijke data vertrouwelijk.

Dataloop 

DNB heeft de applicatie Dataloop ontwikkeld om de datakwaliteit in het toezichtrapportageproces te verbeteren. Dataloop doet dit door data uit verschillende bronnen te centraliseren en visualiseren. Dataloop biedt verschillende feedbackloops. Bijvoorbeeld tussen analisten en machinelearning tools. En binnenkort tussen DNB en de financiële sector en andere toezichthouders. Dataloop maakt het samenstellen van statistieken 20% efficiënter.  En met machine learning kunnen toezichthouders nieuwe patronen signaleren, waarmee ze gerichter kunnen werken. 

Biodiversiteit visualiseren

Verduurzaming staat hoog op de agenda van DNB. Recent hebben we onderzoek gedaan naar het verlies van biodiversiteit en de impact op de financiële wereld. In de studie Biodiversiteit en de financiële sector - een kruisbestuiving? maken we met innovatieve visualisaties duidelijk hoe verschillende sectoren afhankelijk zijn van biodiversiteit.

Ken-uw-klant-principe

Financiële instellingen fungeren als poortwachters. Zij moeten voorkomen dat criminele geldstromen door het financiële stelsel lopen. Daarvoor moeten zij het ken-uw-klant-principe hanteren. Maar hoe monitort een bank wel miljoenen transacties per dag en hoe houdt DNB daar toezicht op? Daar komt datascience bij kijken: met slimme technieken kunnen we uit één grote database de mogelijk risicovolle transacties identificeren. Een algoritme maakt de afwijkende observaties rood. Daarmee kan de toezichthouder veel gerichter op onderzoek uit.

Ken-uw-klant-principe
De grafiek toont zakelijke bankklanten, hun vermogen en de som van inkomende transacties. Elke punt in de grafiek is één klant. Hoe roder de punt, des te ongebruikelijker het algoritme deze klant beschouwd.

Datagebruik in onderzoek en advies

Ook als centrale bank willen we slimmer en beter gebruikmaken van data. Betere data-analyses helpen ons om betere economische ramingen te maken. En geven ons meer inzicht in de economie, waardoor we onze adviezen nog beter kunnen onderbouwen.

Samenwerking en contact  

De Data Science Hub zoekt actief de samenwerking op. Met collega toezichthouders en met financiële instellingen. We staan open voor nieuwe ideeën en voorstellen vanuit de financiële sector. Deel uw vragen, opmerkingen en suggesties met ons. Mail: data_science@dnb.nl.

Ontdek gerelateerde artikelen