Knelpunten
De Kopgroep stelt vier concrete acties voor om knelpunten in de financiering van circulaire bedrijven en projecten aan te pakken. Voorop staat dat circulariteit een integraal onderdeel moet zijn van de beoordeling van financieringsaanvragen en investeringsbeslissingen. Daarvoor zijn vier acties nodig:
- neem lineaire én circulaire risico’s mee in financieringsbeslissingen
- weeg circulaire metrics mee in de financiering
- doe ervaring op door het sluiten van landmarkdeals
- optimaliseer en verbreed het financieringsinstrumentarium.
Lineaire én circulaire risico’s meenemen in financieringsbeslissingen
Lineair risico moet expliciet worden meegenomen in financieringsbeslissingen. Het gaat hier om het risico op discontinuïteit door te blijven ondernemen onder de onhoudbare aanname van oneindige grondstoffen. Daarnaast moet circulair risico reëler worden ingeschat door (risico)modellen op de toekomst te richten en zekerheden te zoeken in toekomstige kasstromen, stabiliteit op de lange termijn én ketencontracten.
Circulaire metrics meewegen in de financiering
Door het meewegen van circulaire metrics in de financiering wordt de transparantie vergroot, worden externe controle en benchmarken mogelijk én wordt het risico op greenwashing verlaagd. Uniforme circulaire metrics leiden tot een eerlijker speelveld, waarin circulaire activiteiten (of het gebrek eraan) zichtbaar worden en meegewogen kunnen worden in financierings- en investeringsbesluiten.
Ervaring opdoen door het sluiten van landmarkdeals
Door het sluiten van landmarkdeals en het fit for finance maken van circulaire proposities wordt sneller praktijkervaring opgedaan. Een landmarkdeal is het financieren van een bedrijf dat nadrukkelijk circulariteit nastreeft en minstens één nieuw element van circulaire financiering toepast. De inzichten die hieruit volgen, hoe we het beste circulariteit kunnen meten, hoe risico’s en kansen gewogen moeten worden en hoe financiers op structurele wijze deze informatie kunnen gebruiken, worden met de sector gedeeld. Standaarddocumentatie wordt ontwikkeld en ter beschikking gesteld.
Optimaliseer en verbreed het financieringsinstrumentarium
Met het uitbreiden en optimaliseren van het financieringsinstrumentarium komen we snel tot een kantelpunt waarna circulaire financiering de norm wordt. Met meer risicodragend kapitaal voor circulaire bedrijven in een vroege fase en voor het ontwikkelen van passende financiering, kunnen circulaire bedrijven groeien naar de benodigde schaal om te voldoen aan investeringscriteria voor financiers in een latere fase, zoals banken en institutionele beleggers. Blended finance, overheidsfinanciering en financiële innovatie kunnen een belangrijke rol hierin spelen.
Samenwerking
De financiële sector is afhankelijk van haar klanten, overheden, regelgevers en toezichthouders. Al deze spelers zullen moeten samenwerken, tegelijk optrekken en inzichten met elkaar delen zodat circulaire financiering in 2030 business as usual is. Zo kunnen we samen de financiële sector inzetten als hefboom en aanjager van de circulaire transitie.
Publicatie en roadmap
In de Week van de Circulaire Economie van 7 t/m 12 februari 2022 presenteerde de Kopgroep de eerste resultaten van haar werk en publiceerde zij ‘De financiële sector als aanjager van de circulaire economie: roadmap circulair financieren 2030.
Wilt u contact over deze publicatie? Stuur een email naar hilde.sijbring@circularfinancelab.nl.
CEO’s & directeuren over ambitie financiering circulaire economie
Naar aanleiding van de publicatie komen in de volgende video CEO’s/directeuren van Invest-NL, Rabobank, KPMG, Stichting DOEN en De Nederlandsche Bank aan het woord over het financieren van bedrijven in de circulaire economie.
Open de video