Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Onderzoek

Analyse en advies is een van de kerntaken van De Nederlandsche Bank (DNB). Om deze taak uit te kunnen voeren, doen we uitgebreid onderzoek. Dit onderzoek gaat over de onderwerpen waar wij voor staan: stabiele prijzen, betrouwbare financiële instellingen en een goed werkend betalingsverkeer.

Kort gezegd vormen onze onderzoeksresultaten de basis voor onze adviezen over monetair beleid en toezichtsbeleid. We maken en gebruiken econometrische modellen om economische voorspellingen te kunnen doen, en vergelijken daarbij de effecten van verschillende beleidskeuzes. Deze onderzoeksresultaten gebruiken we om beleidsmakers, wetenschappers, professionals uit de financiële en zakelijke sector én het grote publiek te informeren. Iedereen kan op de hoogte blijven van ons onderzoeksnieuws.

Onderzoeksactiviteiten

De onderzoeksgemeenschap bij De Nederlandsche Bank is volop in beweging. Onze afdeling Economisch Beleid en Onderzoek (EBO) telt ongeveer 25 onderzoekers. Ook medewerkers van andere afdelingen en divisies houden zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. In het kader van ons Visiting Scholar Program en ons PhD Internship Program ontvangen we elk jaar ook nog een aantal gastonderzoekers van andere instellingen of instituten. Daarnaast kunnen externe onderzoekers onze microdata gebruiken voor eigen onderzoek.

Meer informatie over onze onderzoekers en hun onderzoeksactiviteiten vindt u op hun persoonlijke pagina’s.

Kennis delen

Onze onderzoekers publiceren hun werk in DNB Working Papers, artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, Occasional Studies, Analyses en andere relevante publicaties. U kunt zich aanmelden om op de hoogte te blijven van het laatste onderzoeksnieuws. Stuur hiervoor een e-mail naar office.ebo@dnb.nl.

Elk jaar organiseren we verschillende interne en externe seminars. Zoals een onderzoeksconferentie in het najaar, en daarnaast verschillende kleinere evenementen.

Engels als voertaal

Omdat ons onderzoek zich afspeelt in een internationale omgeving met als voertaal Engels, publiceren we het deel Onderzoek van deze site alleen in het Engels.

DNB Toorop aan het water