Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De Nederlandsche Bank (DNB) doet hoogwaardig wetenschappelijk en beleidsgericht onderzoek naar onderwerpen die samenhangen met onze kerntaken. Zo ondersteunen wij onze activiteiten.

We hanteren hierbij dezelfde aanpak en doelstellingen als de andere centrale banken binnen het Eurosysteem:

  1. onze onderzoeksresultaten vormen de basis voor beleidsadviezen over monetair beleid en toezichtsbeleid
  2. we maken en gebruiken econometrische modellen om economische voorspellingen te kunnen doen, en vergelijken daarbij de effecten van verschillende beleidskeuzes
  3. we gebruiken onze onderzoeksresultaten om beleidsmakers, wetenschappers, professionals uit de financiële en zakelijke sector én het grote publiek te informeren.

De onderzoeksgemeenschap bij De Nederlandsche Bank is volop in beweging. Blijf op de hoogte van het laatste onderzoeksnieuws.

We maken en gebruiken veel verschillende economische en econometrische modellen. Die vormen dan weer de basis voor beleid en voor wetenschappelijk onderzoek. 

Meer informatie over onze onderzoekers en hun onderzoeksactiviteiten vindt u op de persoonlijke pagina's. Onze afdeling Economisch Beleid en Onderzoek (EBO) telt ongeveer 25 onderzoekers. Er zijn ook medewerkers bij andere afdelingen en divisies die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek.

Elk jaar organiseren we verschillende interne en externe onderzoeksseminars. Zoals onze onderzoeksconferentie in het najaar, en verschillende kleinere evenementen. In het kader van ons Visiting Scholar Programme en ons PhD Internship Program ontvangen we elk jaar een aantal gastonderzoekers van andere instellingen of instituten.

Onze onderzoeksmedewerkers publiceren hun werk in DNB Working Papers, artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, Occasional Studies, Analyses en andere relevante publicaties.

Externe onderzoekers kunnen onze microdata gebruiken voor hun onderzoek.

Omdat het onderzoek zich afspeelt in een internationale omgeving met als voertaal Engels, publiceren we het deel Onderzoek van deze site alleen in het Engels.

DNB Toorop aan het water