Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB Cashcentrum

In het DNB Cashcentrum zijn goud en geld opgeslagen. Vanuit dit gebouw levert DNB bankbiljetten en munten voor banken, geldautomaten en winkels in het hele land.

Cashcentrum, Zeist

Het DNB Cashcentrum is een nieuw, zwaar beveiligd gebouw voor de opslag van goud en geld. DNB heeft dit laten bouwen op het defensieterrein in Huis ter Heide, vlakbij Zeist. Het is in mei 2023 in bedrijf genomen.

Goudkluis

In de goudkluis van DNB liggen 14.000 goudstaven van 12,5 kilo per stuk en duizend kisten met gouden munten. Bij elkaar opgeteld is dat 200.000 kilo. Het goud heeft een waarde van 10,4 miljard euro (mei 2023). Lees meer over het goud van Nederland. 

Voorraad en controle bankbiljetten

In het DNB Cashcentrum ligt een grote voorraad bankbiljetten. Met een waarde van 4,5 miljard euro (mei 2023). Hier ligt ook een grote voorraad euromunten. Vanuit het Cachcentrum levert DNB bankbiljetten en munten aan waardevervoerders. Die brengen ze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels. In het DNB Cashcentrum is ook een grote sorteerhal. En experts onderzoeken en registeren valse bankbiljetten. Lees meer over de bankbiljetten.

Waarom een nieuw Cashcentrum?

De directie besloot in 2019 om het hoofdkantoor van DNB te renoveren. En het goud en geld te verhuizen naar het DNB Cashcentrum. Dit is een zwaar beveiligd gebouw voor de opslag van geld en goud. Het is goed bereikbaar voor de geldtransporten van en naar DNB. Vroeger lag het goud en geld diep onder de grond van het hoofdkantoor DNB in Amsterdam. Dat moest dan ook extra beveiligd worden. Dat is niet meer nodig en daarom wordt het vernieuwde kantoor toegankelijk voor publiek.