Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De Nederlandse Staat geeft bijzondere euromunten uit voor verzamelaars. De Nederlandsche Bank ziet toe op de productie van deze munten.

Ontwerp en productie bijzondere euromunten

Een nieuwe munt begint met een nieuw ontwerp. Kunstenaars worden uitgenodigd om een ontwerp te maken voor een nieuwe verzamelaarsmunt. Bijvoorbeeld een 5- of 10-euromunt ter herdenking van een gebeurtenis of een persoon. De staatssecretaris van Financiën stelt het definitieve ontwerp vast in een Koninklijk Besluit. Namens de Staat geeft DNB opdracht tot de productie van de munten. DNB kiest een munthuis om de munten te slaan. Dat gaat via aanbesteding. Verzamelaars en andere belangstellenden kunnen zo’n munt kopen. Bijvoorbeeld bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Erasmusmunt

Op 29 juni hebben alle eurolanden gezamenlijk een bijzondere 2-euromunt uitgebracht. Aanleiding is het 35-jarig bestaan van het Erasmusprogramma voor de uitwisseling van studenten in Europa. Het ontwerp van Joaquin Jimenez illustreert Erasmus en de invloed van het Erasmusprogramma. De lijnen doorkruisen de munt en verbinden de bakens. Deze verbindingen staan symbool voor de studentenuitwisselingen waarmee dit initiatief van de Europese Unie een groot succes werd.

Erasmusmunt

Munt 30 jaar Verdrag van Maastricht

Op 27 april werd de eerste munt 30 jaar Verdrag van Maastricht geslagen. Het ontwerp is op 24 februari bekendgemaakt. Deze munt herdenkt de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992. Hiermee werd de Europese Unie (EU) opgericht. In dit verdrag werd ook besloten tot de introductie van de euro.

Verdrag van Maastricht Tientje 2022 Goud Proof

Verzamelaarsmunten omwisselen

Bij DNB kunt u verzamelaarsmunten omwisselen voor gewone euro’s. Bekijk hier de mogelijkheden en voorwaarden.