DNB komt met ’Check je biljet’-app voor controle eurobiljetten
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een nieuwe app uitgebracht waarmee het nog makkelijker is eurobiljetten te controleren op echtheid.
Lees meerU gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:
De Nederlandse Staat geeft bijzondere euromunten uit voor verzamelaars. De Nederlandsche Bank ziet toe op de productie van deze munten.
Een nieuwe munt begint met een nieuw ontwerp. Kunstenaars worden uitgenodigd om een ontwerp te maken voor een nieuwe verzamelaarsmunt. Bijvoorbeeld een 5- of 10-euromunt ter herdenking van een gebeurtenis of een persoon. De staatssecretaris van Financiën stelt het definitieve ontwerp vast in een Koninklijk Besluit. Namens de Staat geeft DNB opdracht tot de productie van de munten. DNB kiest een munthuis om de munten te slaan. Dat gaat via aanbesteding. Verzamelaars en andere belangstellenden kunnen zo’n munt kopen. Bijvoorbeeld bij de Koninklijke Nederlandse Munt.
Op 29 juni hebben alle eurolanden gezamenlijk een bijzondere 2-euromunt uitgebracht. Aanleiding is het 35-jarig bestaan van het Erasmusprogramma voor de uitwisseling van studenten in Europa. Het ontwerp van Joaquin Jimenez illustreert Erasmus en de invloed van het Erasmusprogramma. De lijnen doorkruisen de munt en verbinden de bakens. Deze verbindingen staan symbool voor de studentenuitwisselingen waarmee dit initiatief van de Europese Unie een groot succes werd.
© MinFin
Op 27 april werd de eerste munt 30 jaar Verdrag van Maastricht geslagen. Het ontwerp is op 24 februari bekendgemaakt. Deze munt herdenkt de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992. Hiermee werd de Europese Unie (EU) opgericht. In dit verdrag werd ook besloten tot de introductie van de euro.
© KNM
Bij DNB kunt u verzamelaarsmunten omwisselen voor gewone euro’s. Bekijk hier de mogelijkheden en voorwaarden.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een nieuwe app uitgebracht waarmee het nog makkelijker is eurobiljetten te controleren op echtheid.
Lees meerNederlanders betalen steeds liever contactloos: zowel met de pinpas, als met andere manieren zoals de mobiele telefoon, smartwatch of een andere wearable. Het gebruik van contant geld is in 2021 licht gedaald: een op de vijf kassabetalingen gebeurde met contant geld.
Lees meerDrieëntwintig organisaties die nauw betrokken zijn bij het Nederlands betalingsverkeer hebben deze week de handtekening gezet onder een nieuw Convenant Contant Geld.
Lees meer