Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Vrachtschepen en bouwstellingen op het water

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat het herstel van onze economie doorzet. Onze voorspellingen voor de Nederlandse economie publiceren we in de Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV). Tussendoor publiceren we onze DNB-conjunctuurindicator en andere studies over de economie.

Ramingen maart: inflatie 6,7% in 2022

Half maart 2022 heeft DNB nieuwe ramingen gemaakt. De onzekerheid is groot vanwege de oorlog in Oekraïne. DNB verwacht dat onze economie dit jaar met 3,5% groeit; en volgend jaar met 1,5%. De groei in 2022 is te danken aan het zeer krachtige economische herstel eind 2021 na de coronacrisis. Naar verwachting komt de inflatie uit op 6,7% dit jaar; en 2,8% in 2023. Als de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne dieper zijn en langer aanhouden, dan leidt dit tot hogere energieprijzen en onrust op financiële markten. In dat geval zwakt de economische groei dit jaar af naar 2,3%; en 0,5% in 2023. En de inflatie kan oplopen naar 9,5%; om in 2023 weer terug te zakken naar 3,4%.

Economisch herstel na coronacrisis

Het economische herstel zet door in 2022. Naar verwachting groeit onze economie met 3,6% in 2022 en met 1,7% in 2023, zo blijkt uit onze publicatie Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van december 2021. Maar deze voorspellingen zijn met grote onzekerheden omgeven door de coronapandemie en de internationale ontwikkeling van de inflatie. Zo zal de harde lockdown van 18 december tot minder economische groei in 2022 leiden. De inflatie is in 2021 sterk opgelopen, vooral door de stijging van energieprijzen. Naar verwachting blijft de inflatie hoog, met gemiddeld 3,0% in 2022 en 2,9% in 2023. Tegelijkertijd is de arbeidsmarkt zeer krap. De werkloosheid blijft laag: 3,4% van de beroepsbevolking in 2022 en 3,5% in 2023. 

Lees meer over onze nieuwste economische vooruitzichten

Wil je meer weten over de actuele ontwikkelingen in de economie?

  • Luister het uitgebreide interview met DNB-directeur Olaf Sleijpen bij BNR Nieuwsradio (22 december 2021)
  • Lees het interview met onze economen Yannick Hemmerlé en Ilona van Schaik over de tekorten waar bedrijven mee kampen
  • Lees over de stand van onze economie in zes vragen

Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten

DNB maakt voorspellingen voor de Nederlandse economie in het huidige en de komende twee jaren. Denk aan de economische groei, inflatie, consumptie, en de woning- en arbeidsmarkt. We werken hierbij samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken van de eurolanden. De ECB bundelt de nationale voorspellingen tot één economische vooruitblik voor het eurogebied. Zo draagt DNB bij aan de besluitvorming van de ECB over het monetaire beleid. En elk half jaar publiceren we onze voorspellingen en analyses in de Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV). Op basis van onze voorspellingen en analyses geven we adviezen over economische vraagstukken aan het kabinet en andere beleidsmakers. Met de publicatie van de EOV en onze studies geven we inzicht in de onderbouwing van onze adviezen.

Overzicht Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten - 2015 t/m 2021

DNB-conjunctuurindicator

Met de DNB-conjunctuurindicator kunnen we tijdig omslagen signaleren in de Nederlandse economische ontwikkeling. Hiermee blikken we tot zes maanden vooruit. We kijken daarbij naar het vertrouwen van consumenten in het economische klimaat, de bedrijvigheid die we verwachten in Duitsland, nieuwe orders van producenten, ingekochte materialen van producenten en de rente.

Lees meer over de DNB-conjunctuurindicator

Draai zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie

Onze voorspellingen voor de Nederlandse economie maken we met een macro-economisch model, DELFI genaamd. Met dat model berekenen we bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van veranderingen in het economische beleid of de omgeving. Wilt u dit ook eens uitproberen? Met de DELFI-tool kunt u zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie draaien. Probeer het uit en ontdek bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van een hogere energieprijs of hogere lonen.

Draai zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie

Publicaties over de stand van onze economie

We publiceren regelmatig studies, nieuwsberichten en speeches over de stand van de Nederlandse economie. Deze vindt u onder ‘Interessante artikelen’ op deze pagina, onder ‘Publicaties’ of via de zoekfunctie.