Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De stand van onze economie

Onze economie groeit met 0,8%, de huizenprijzen dalen met 3% en de inflatie neemt af naar 4,9%. Zo verwacht De Nederlandsche Bank voor 2023.

Economische groei in 2023

Na een korte dip eind 2022 kan de economie in 2023 weer langzaam op gang komen. Geholpen door het prijsplafond van de overheid om de gevolgen van de energieprijsstijging op te vangen. DNB verwacht een economische groei van 0,8% in 2023 en 1,6% in 2024. Dit zijn de meest recente vooruitzichten van december 2022.

De Nederlandse economische ontwikkeling in vogelvlucht

Huizenprijzen dalen

Jarenlang zijn de huizenprijzen sterk gestegen. Daar is in 2022  een einde aan gekomen. DNB verwacht dat de huizenprijzen in de komende twee jaren samen met 6% dalen. De hypotheekrentes zijn meer gestegen dan verwacht. Daardoor wordt het voor huizenkopers moeilijker om een woning te financieren.

Inflatie omlaag

Na een recordhoogte van 11,5% in 2022 daalt de inflatie sterk in de komende jaren. Dit komt vooral doordat de energieprijzen niet verder oplopen en door het prijsplafond van de overheid. DNB verwacht een inflatie van 4,9% in 2023 en 5,0% in 2024.

EOV december 2022: Economie koelt af, inflatie blijft hoog

Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten

DNB maakt voorspellingen voor de Nederlandse economie in het huidige en de komende twee jaren. Denk aan de economische groei, inflatie, consumptie, en de woning- en arbeidsmarkt. We werken hierbij samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken van de eurolanden. De ECB bundelt de nationale voorspellingen tot één economische vooruitblik voor het eurogebied. Zo draagt DNB bij aan de besluitvorming van de ECB over het monetaire beleid. En elk half jaar publiceren we onze voorspellingen en analyses in de Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV). Op basis van onze voorspellingen en analyses geven we adviezen over economische vraagstukken aan het kabinet en andere beleidsmakers. Met de publicatie van de EOV en onze studies geven we inzicht in de onderbouwing van onze adviezen.

Overzicht Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten - 2015 t/m 2021

DNB-conjunctuurindicator

Met de DNB-conjunctuurindicator kunnen we tijdig omslagen signaleren in de Nederlandse economische ontwikkeling. Hiermee blikken we tot zes maanden vooruit. We kijken daarbij naar het vertrouwen van consumenten in het economische klimaat, de bedrijvigheid die we verwachten in Duitsland, nieuwe orders van producenten, ingekochte materialen van producenten en de rente.

Lees meer over de DNB-conjunctuurindicator

Draai zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie

Onze voorspellingen voor de Nederlandse economie maken we met een macro-economisch model, DELFI genaamd. Met dat model berekenen we bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van veranderingen in het economische beleid of de omgeving. Wilt u dit ook eens uitproberen? Met de DELFI-tool (tijdelijk niet beschikbaar) kunt u zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie draaien. Probeer het uit en ontdek bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van een hogere energieprijs of hogere lonen.

Publicaties over de stand van onze economie

We publiceren regelmatig studies, nieuwsberichten en speeches over de stand van de Nederlandse economie. Deze vindt u onder ‘Interessante artikelen’ op deze pagina, onder ‘Publicaties’ of via de zoekfunctie.