Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De Nederlandsche Bank (DNB) brengt ieder half jaar  de vooruitzichten voor de Nederlandse economie in kaart. Die staan in de Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV). Tussendoor publiceren we onze DNB-conjunctuurindicator en andere studies over de economie.

Vooruitzichten juni 2022

Half juni 2022 heeft DNB nieuwe vooruitzichten naar buiten gebracht. De onzekerheid blijft groot vanwege de oorlog in Oekraïne. DNB verwacht dat onze economie dit jaar met 2,8% groeit. De groei in 2022 is vooral te danken aan het zeer krachtige economische herstel eind 2021 na de coronacrisis. Naar verwachting komt de inflatie uit op 8,7% dit jaar; en 3,9% in 2023. Als de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne dieper zijn en langer aanhouden, dan leidt dit tot hogere energieprijzen en onrust op financiële markten. In dat geval zwakt de economische groei dit jaar af naar 2,0%. En de inflatie kan oplopen naar 10,8.

Lees meer over onze nieuwste economische vooruitzichten

Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten

DNB maakt voorspellingen voor de Nederlandse economie in het huidige en de komende twee jaren. Denk aan de economische groei, inflatie, consumptie, en de woning- en arbeidsmarkt. We werken hierbij samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken van de eurolanden. De ECB bundelt de nationale voorspellingen tot één economische vooruitblik voor het eurogebied. Zo draagt DNB bij aan de besluitvorming van de ECB over het monetaire beleid. En elk half jaar publiceren we onze voorspellingen en analyses in de Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV). Op basis van onze voorspellingen en analyses geven we adviezen over economische vraagstukken aan het kabinet en andere beleidsmakers. Met de publicatie van de EOV en onze studies geven we inzicht in de onderbouwing van onze adviezen.

Overzicht Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten - 2015 t/m 2021

DNB-conjunctuurindicator

Met de DNB-conjunctuurindicator kunnen we tijdig omslagen signaleren in de Nederlandse economische ontwikkeling. Hiermee blikken we tot zes maanden vooruit. We kijken daarbij naar het vertrouwen van consumenten in het economische klimaat, de bedrijvigheid die we verwachten in Duitsland, nieuwe orders van producenten, ingekochte materialen van producenten en de rente.

Lees meer over de DNB-conjunctuurindicator

Draai zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie

Onze voorspellingen voor de Nederlandse economie maken we met een macro-economisch model, DELFI genaamd. Met dat model berekenen we bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van veranderingen in het economische beleid of de omgeving. Wilt u dit ook eens uitproberen? Met de DELFI-tool kunt u zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie draaien. Probeer het uit en ontdek bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van een hogere energieprijs of hogere lonen.

Draai zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie

Publicaties over de stand van onze economie

We publiceren regelmatig studies, nieuwsberichten en speeches over de stand van de Nederlandse economie. Deze vindt u onder ‘Interessante artikelen’ op deze pagina, onder ‘Publicaties’ of via de zoekfunctie.