Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De stand van onze economie

De groei van onze economie valt terug van 4,5% in 2022 naar 0,8% groei in 2023, de inflatie daalt naar 4,2% en de huizenprijzen dalen met 5,1%, aldus onze berekeningen voor 2023.

Infographic EOV - juni 2023

De hoge inflatie blijft aandacht vragen

Na een recordhoogte van 11,6% vorig jaar zal de inflatie voor 2023 uitkomen op 4,2%. We verwachten dat de inflatie in 2024 verder daalt naar 3,7%, en in 2025 met 2,5% dichterbij de beoogde 2% geraakt. De renteverhogingen van de centrale banken hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Lees meer in het EOV juni 2023.

Economische groei beweegt naar lager tempo

Om de inflatie verder te laten dalen is het belangrijk dat de economie verder afkoelt. DNB verwacht een economische groei van 0,8 % in 2023 en 1,3% in 2024. Werkgevers en werknemers kunnen bijdragen aan het dempen van de inflatie door de groei van winsten en lonen te beheersen. De overheid doet er verstandig aan om de begroting op orde te houden.   

Loongroei piekt in 2023

De werkloosheid blijft laag met een 3,6% dit jaar en 3,7% in 2024. De prijsstijgingen en de tekorten aan personeel in verschillende sectoren leiden tot een stijging van de lonen met 5,7% in 2023. Voor 2024 verwachten we ook nog forse loonstijgingen van 5,4%, die daarna afneemt naar 3,7% in 2025.

Huizenprijzen dalen

Jarenlang zijn de huizenprijzen sterk gestegen. Daar is halverwege 2022 een einde aan gekomen. Dit jaar dalen de huizenprijzen met 5,1% en we verwachten dat de huizenprijzen in 2024 met 3,8% dalen. Door de gestegen hypotheekrente is het voor huizenkopers moeilijker om een woning te financieren. In 2025 zullen de prijzen volgens onze berekeningen met 0,2% stijgen, onder andere als gevolg van de hogere lonen.

Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt voorspellingen voor de Nederlandse economie in het huidige en de komende twee jaren. Denk aan de economische groei, inflatie, consumptie, en de woning- en arbeidsmarkt. We werken hierbij samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken van de eurolanden. De ECB bundelt de nationale voorspellingen tot één economische vooruitblik voor het eurogebied. Zo draagt DNB bij aan de besluitvorming van de ECB over het monetaire beleid. En elk half jaar publiceren we onze voorspellingen en analyses in de Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten (EOV). Op basis van onze voorspellingen en analyses geven we adviezen over economische vraagstukken aan het kabinet en andere beleidsmakers. Met de publicatie van de EOV en onze studies geven we inzicht in de onderbouwing van onze adviezen.

Overzicht Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten - 2015 t/m 2021

DNB-conjunctuurindicator

Met de DNB-conjunctuurindicator kunnen we tijdig omslagen signaleren in de Nederlandse economische ontwikkeling. Hiermee blikken we tot zes maanden vooruit. We kijken daarbij naar het vertrouwen van consumenten in het economische klimaat, de bedrijvigheid die we verwachten in Duitsland, nieuwe orders van producenten, ingekochte materialen van producenten en de rente.

Lees meer over de DNB-conjunctuurindicator

Hoe komen we aan onze berekeningen?

Onze voorspellingen voor de Nederlandse economie maken we met een macro-economisch model, DELFI genaamd. Met dat model berekenen we bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van veranderingen in het economische beleid of de omgeving. Wilt u dit ook eens uitproberen? Met de DELFI-tool kunt u zelf aan de knoppen van de Nederlandse economie draaien. Probeer het uit en ontdek bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van een hogere energieprijs of hogere lonen.

Ontdek gerelateerde artikelen