Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

ECB-maatregelen coronacrisis

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in de coronacrisis verschillende monetaire maatregelen genomen. Doel is de economie van het eurogebied te helpen om de schok van deze crisis te weerstaan. Hieronder vindt u de drie belangrijkste maatregelen.

Tijdelijk aankoopprogramma PEPP

De ECB is in maart 2020 gestart met het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Met dit tijdelijke aankoopprogramma wil de ECB de doorwerking van het monetaire beleid bevorderen en de financieringscondities verruimen. Het gaat om de aankoop van verschillende soorten waardepapier, waaronder staatsobligaties en bedrijfsobligaties.

Verruiming herfinancieringsoperaties 

De ECB biedt additionele langlopende herfinancieringsoperaties. Er is een nieuw leningenprogramma opgetuigd: PELTRO. Daarmee kunnen banken zich onbeperkt financieren tegen een tarief dat 25 basispunten onder het reguliere tarief van 0% ligt. Daarnaast zijn de voorwaarden van de TLTRO-III-operaties tijdelijk aantrekkelijker gemaakt en worden additionele USD-tenders aangeboden.  

Verruiming onderpandeisen

Banken kunnen bij de ECB meer lenen en gemakkelijker krediet opnemen voor de kredietverstrekking aan hun klanten. Daarvoor heeft de ECB onder meer de voorwaarden tijdelijk versoepeld voor het onderpand dat banken bij kredietopname als zekerheid geven. Tijdelijk kunnen banken daardoor meer activa gebruiken als onderpand. Lees meer over de monetaire maatregelen van de ECB ter ondersteuning van de economie van het eurogebied in de coronacrisis.