Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Hoofdkantoor DNB Westeinde vanuit de lucht

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt gerenoveerd. Dat is nodig, want het is 50 jaar oud en technisch op. Na de renovatie is ons gebouw weer klaar voor de toekomst, duurzaam en open voor alle Nederlanders.

Waarom een renovatie

Al meer dan 200 jaar zet DNB zich in voor een stabiele economie in Nederland. De afgelopen 50 jaar doen we dat vanuit ons hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam. Maar na een halve eeuw is ons gebouw sterk verouderd. Tegels vallen van de buitenmuren, er zijn lekkages en de technische installaties zijn op. Ook gebruikt het gebouw veel energie en stoot het veel CO2 uit.

Planning werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden zijn in juli 2020 begonnen. Eind 2020 beginnen de sloopwerkzaamheden. Begin 2021 start de renovatie van het hoofdgebouw. Eind 2023 is alles klaar. Dan kunnen alle Nederlanders gebruikmaken van ons vernieuwde, duurzame én open hoofdkantoor.

DNB Renovatie-app

Wilt u op de hoogte blijven van de verbouwing? Download dan de DNB Renovatie-app

Artist impression Frederikspark

Klaar voor de toekomst

De komende jaren gaan we ons hoofdkantoor renoveren. Na de renovatie kan het gebouw weer tientallen jaren mee. Dat komt doordat het dan weer helemaal nieuw is, maar ook doordat we het flexibel inrichten. Daardoor kunnen we het later gemakkelijk aanpassen als dat nodig is.

Duurzaam

Ons hoofdkantoor wordt ook duurzaam. Het energiegebruik en de CO2-uitstoot nemen allebei met meer dan 80% af. Er komen zonnepanelen op de daken. In, op en rond het gebouw komt veel groen waar insecten en vogels kunnen leven.

gebouw DNB verbouwing schutting buitenkant

Verbonden met de samenleving

Verder krijgt ons gebouw een open karakter. Iedereen is er straks welkom. Rondom de vroegere goudkluis komt een gedeelte dat open is voor het publiek. Hier kunt u onze kunstcollectie en geld- en muntenverzameling bekijken. Of een seminar, lezing of debat bijwonen. Op de plek waar nu de ronde toren staat, komt een beeldentuin waar u bijvoorbeeld rustig een boek kunt lezen. En aan de kant van Singelgracht komt een vlonder waar iedereen van het water kan genieten. Zo wordt ons gebouw een kennis- en ontmoetingscentrum voor medewerkers, de financiële sector, Amsterdammers én alle andere Nederlanders.

De ronde toren verdwijnt. DNB-president Klaas Knot legt uit:

Circulariteit staat hoog in het vaandel

De prefab-delen van de ronde toren worden milieuvriendelijk afgevoerd om elders te worden hergebruikt. Er worden grote ruimtes gecreëerd en we schermen het bouwlawaai zoveel mogelijk af van de omgeving. We gebruiken een deel van het beton opnieuw, terwijl een ander deel elders in Amsterdam goed wordt gebruikt.

Kijk in deze video hoe dat in zijn werk gaat en hoe de kade een terras wordt.

Meer weten over hoe het DNB-hoofdkantoor er straks uitziet? Bekijk alle artist impressions of lees meer in de veelgestelde vragen.

Geld en goud zijn verhuisd

We stellen onze deuren straks dus open voor het publiek. Dat is mogelijk doordat het geld en goud die bij ons lagen opgeslagen zijn verhuisd. Momenteel bevinden ze zich op een tijdelijke locatie in Haarlem. Later gaan ze naar het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist.

Medewerkers tijdelijk ergens anders

Vanwege de renovatie hebben ook de medewerkers van DNB het pand tijdelijk verlaten. De komende jaren zetten zij zich vanuit het Tooropgebouw bij Amsterdam-Amstel in voor een stabiele economie in Nederland.

Contact

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met het projectteam via bouw@dnb.nl. Wij geven u graag meer uitleg. 

Veelgestelde vragen

Categorieën