Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Renovatie hoofdkantoor DNB

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt gerenoveerd. Dat is nodig, want het is meer dan 50 jaar oud en technisch op. Na de renovatie is ons gebouw weer klaar voor de toekomst, duurzaam en open voor alle Nederlanders.

Waarom een renovatie

Al meer dan 200 jaar zet DNB zich in voor een stabiele economie in Nederland. De afgelopen 50 jaar deden we dat vanuit ons hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam. Maar na een halve eeuw was ons gebouw sterk verouderd. Tegels vielen van de buitenmuren, er waren lekkages en de technische installaties waren op. Ook gebruikte het gebouw veel energie en stoottte het veel CO2 uit.

Klaar voor de toekomst

Daarom zijn we ons hoofdkantoor aan het renoveren. Na de renovatie kan het gebouw weer tientallen jaren mee. Dat komt doordat het dan weer helemaal nieuw is, maar ook doordat we het flexibel inrichten. Daardoor kunnen we het later gemakkelijk aanpassen als dat nodig is.

Bekijk hoe ons hoofdkantoor er straks uitziet:

Verbonden met de samenleving

Ons gebouw krijgt een open karakter. Iedereen is er straks welkom. Rondom de vroegere goudkluis komt een gedeelte dat open is voor het publiek. Hier kunt u onze kunstcollectie en geld- en muntenverzameling bekijken. Of een seminar, lezing of debat bijwonen. Op de plek waar eerder de ronde toren stond, komt een beeldentuin waar u bijvoorbeeld rustig een boek kunt lezen. En aan de kant van de Singelgracht komt een vlonder waar iedereen van het water kan genieten. Zo wordt ons gebouw een kennis- en ontmoetingscentrum voor medewerkers, de financiële sector, Amsterdammers én alle andere Nederlanders.

De ronde toren, een van de twee torens van ons hoofdkantoor, hebben we afgebroken. DNB-president Klaas Knot legt uit:

Duurzaam

Ons hoofdkantoor wordt erg duurzaam. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot nemen allebei met meer dan 80% af. Er komen zonnepanelen op de daken. In, op en rond het gebouw komt veel groen waar insecten en vogels kunnen leven.

Circulariteit

Ook tijdens de bouw staat duurzaamheid centraal. De ronde toren hebben we afgebroken. De prefab-delen waar deze uit bestond, hebben we milieuvriendelijk afgevoerd. Deze worden elders hergebruikt. Ook een deel van het beton wordt opnieuw gebruikt.

Kijk in deze video hoe dat in zijn werk gaat en hoe de kade aan de Singelgracht een terras wordt:

Geld en goud zijn verhuisd

Vroeger lag het goud en geld diep onder de grond van het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam. Dat moest dan ook extra beveiligd worden. Nu ligt het goud en geld in het DNB Cashcentrum. Dit is een zwaar beveiligd gebouw op het defensieterrein in Huis ter Heide, vlakbij Zeist. Nu er geen geld en goud meer wordt opgeslagen in het hoofdkantoor, is daarvoor minder beveiliging nodig. Dat maakt het vernieuwde kantoor toegankelijk voor publiek.

Planning werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden begonnen in juli 2020. Eind 2020 gingen de sloopwerkzaamheden van start. Begin 2021 begonnen we met de renovatiewerkzaamheden. Deze zijn momenteel in volle gang. Eind 2024 is alles klaar. Dan kunnen alle Nederlanders gebruikmaken van ons vernieuwde, duurzame én open hoofdkantoor.

Medewerkers tijdelijk ergens anders

Vanwege de renovatie hebben ook de medewerkers van DNB het pand tijdelijk verlaten. De komende jaren zetten zij zich vanuit het Tooropgebouw bij Amsterdam-Amstel in voor een stabiele economie in Nederland.

Informatie en contact

Wilt u op de hoogte blijven van de verbouwing? Download dan de DNB Renovatie-app. Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met het projectteam via bouw@dnb.nl. Wij geven u graag meer uitleg.

De werkzaamheden in beeld: