Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Hoe zit het met pensioen in Nederland? Hoe werkt ons pensioenstelsel precies en wat is de rol van DNB? Waar kunt u bekijken wat u al aan pensioen heeft opgebouwd? Binnenkort komt er een nieuw pensioenstelsel. Waarom eigenlijk? En wat verandert er dan?

Ons pensioenstelsel nu

Pensioen in Nederland bestaat uit drie delen. We noemen dit ook wel de drie pijlers:

  • De eerste pijler is het basisinkomen via de Algemene Ouderdomswet (AOW).
  • De tweede pijler is het pensioen dat werknemers verplicht opbouwen via hun werkgever.
  • De derde pijler bestaat uit vrijwillige individuele inkomensvoorzieningen.

DNB houdt toezicht op de pensioenuitvoerders in de tweede pijler, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. DNB houdt ook toezicht op financiële instellingen die producten aanbieden in de derde pijler, zoals verzekeraars en banken.

Lees meer over ons pensioenstelsel nu

Nieuw pensioenstelsel

De samenleving verandert. We worden met z’n allen steeds ouder. Er zijn steeds meer gepensioneerden ten opzichte van het aantal werkenden. Ook blijven mensen niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever. Daarom heeft het kabinet een pensioenakkoord gesloten met nieuwe afspraken over pensioenen en AOW. DNB was hierbij onafhankelijk adviseur.

Lees meer over het nieuwe pensioenstelsel

Bekijk uw pensioen

Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd?  Ga dan naar de website Mijnpensioenoverzicht.nl. U moet inloggen met uw DigiD of met een Europees erkend inlogmiddel (eIDAS). Heeft u vragen? Neem dan contact op met de servicedesk van Mijnpensioenoverzicht.nl via het telefoonnummer +31 020 751 2870 of stuur een e-mail naar info@mijnpensioenoverzicht.nl.

Ga naar Mijnpensioenoverzicht

Waarom is duurzaam beleggen belangrijk voor uw pensioen? Onze pensioenexpert Sven van den Beld legt uit:

Statistieken

Hoeveel mensen in Nederland bouwen via hun werkgever pensioen op? Hoeveel premie betalen we met z’n allen? Dit kunt u zien in onze statistieken. Ook kunt u informatie zien over uw eigen pensioenfonds, bijvoorbeeld hoe hoog de premie is en wat de dekkingsgraad van uw pensioenfonds is. 

Bekijk onze statistieken over pensioenuitvoerders