Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De vier grote dilemma’s voor een nieuw kabinet

Achtergrond

Een kalme start is er niet bij voor het nieuwe kabinet. Er liggen belangrijke kwesties te wachten om opgelost te worden. In onze podcastserie komen ze een voor een aan bod, zo ook de krappe arbeidsmarkt.

Gepubliceerd: 15 april 2024

Presentatie: Karima El Malki en Ruud Slotboom

De laatste aflevering van de DNB-podcast De Snelheid van Geld gaat over de arbeidsmarkt. Bedrijven en de overheid staan te springen om mensen. En dat probleem lijkt de komende jaren alleen maar groter te worden. Hoe groot is het tekort aan arbeidskrachten? Kan AI hierbij helpen? En wat kan de overheid doen? Maikel Volkerink, econoom bij DNB legt uit wat het probleem precies is. Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vertelt waar haar leden tegenaan lopen.

Knopen

De afgelopen weken zijn in de podcast-serie vier onderwerpen besproken waar het kabinet knopen over moet doorhakken: de overheidsfinanciën, de woningmarkt, het klimaat en de arbeidsmarkt. Klaas Knot gaf de aftrap in de eerste twee afleveringen, gevolgd door vier afleveringen met een speciaal onderwerp, met deskundigen van binnen en buiten DNB.

Oplossingen

Rode draad in de gesprekken: als er nu geen besluiten worden genomen, zijn de oplossingen uiteindelijk ingewikkelder en duurder. Zoals op de arbeidsmarkt, die volgens Ingrid Thijssen vastloopt als er niets gebeurt. En waardoor het aantal verliezers alleen maar groter wordt, blijkt volgens Maikel Volkerink uit onderzoek van DNB.

Ontdek gerelateerde artikelen