Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Ons laatste nieuws direct in uw mail ontvangen? 
Dat kan met de DNB Nieuwsservice.

Meld u aan

Podcast DNB: Waarom het nieuwe kabinet op zoek moet naar 17 miljard

Achtergrond

Het klinkt ingewikkeld: het gaat niet slecht met de economie, en toch moet er worden bezuinigd. Hoe kan dat? Je hoort het in de podcast van DNB.

Gepubliceerd: 21 maart 2024

Presentatie: Karima El Malki en Ruud Slotboom

Het tekort op de begroting ligt onder de Europese norm van drie procent. De staatsschuld blijft binnen de perken. Dat klink goed. En toch zijn er signalen dat het beeld van de overheidsfinanciën op de langere termijn veel minder mooi is. 

De Snelheid van Geld 

In aflevering drie van de podcast De Snelheid van Geld leggen Olaf Sleijpen en Maarten Schinkel uit hoe dat zit. Sleijpen is lid van de directie bij DNB en verantwoordelijk voor economisch beleid en onderzoek. Schinkel is columnist en commentator bij NRC en volgt al jaren de financieel-economische ontwikkelingen. 

Lastige boodschap 

Olaf Sleijpen wijst in de podcast op de oplopende rentekosten, de hogere zorgkosten en de vergrijzing: ‘Het beeld is niet rooskleurig, maar de boodschap is lastig omdat je het nu nog niet ziet in de cijfers.’ Maarten Schinkel is op zoek gegaan naar kabinetten die het ook zwaar hadden. Hij kwam uit bij Dries van Agt: ‘De baan van nieuwe premier is op dit moment niet benijdenswaardig.’  

Luister 'm hier

Klaas Knot 

In de eerste twee afleveringen van deze podcast-serie is Klaas Knot te horen. Hij gaat behalve op de overheidsfinanciën in op de woningmarkt, arbeidsmarkt en duurzaamheid. 

Ontdek gerelateerde artikelen