Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Klaas Knot bij Buitenhof: ‘Nederland moet keuzes maken’

DNB in de media

De Nederlandse economie draait goed, maar we staan voor uitdagingen. Op meerdere punten loopt de economie tegen grenzen aan, zoals een krappe arbeidsmarkt en gebrek aan fysieke ruimte. Tegelijkertijd start een nieuw kabinet in een periode waarin minder publiek geld te besteden is om deze knelpunten aan te pakken. Om ons goed voor te bereiden op de toekomst zijn dus keuzes nodig. Dat zei Klaas Knot op 28 januari in Buitenhof.

Gepubliceerd: 29 januari 2024

Klaas Knot aan tafel bij Buitenhof.

Zonder al te grote economische schade beweegt de inflatie in de goede richting. De werkloosheid blijft onverminderd laag. Hoewel de economie afkoelt, was dit ook wenselijk om de inflatie te beperken.

De overheidsfinanciën staan er nu nog goed voor, maar de publieke uitgaven bewegen in de verkeerde richting, door hogere rentelasten, vergrijzing en zorgkosten. Bovendien moeten er buffers worden opgebouwd voor slechtere tijden. Daarmee voorkom je tekortsturing en zorg je voor betrouwbaarheid en voorspelbaarheid in de overheidsfinanciën. Knot adviseert daarom om het begrotingstekort niet te veel te laten oplopen, tot maximaal 2%. Dit betekent dat het nieuwe kabinet 17 miljard op de begroting zal moeten vinden. Dat kan door bezuinigingen of lastenverzwaring.

Verder ging het bij Buitenhof over de vraag: wat voor economie willen we in ons land? We lopen tegen capaciteitsgrenzen aan op het gebied van ruimte, infrastructuur en arbeidskrachten. Knot adviseert om te kiezen voor economische activiteiten met een grote toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie.

Het hele interview is via onderstaande linkjes terug te zien:

Kijk het interview terug op NPO Start(Verwijst naar een externe site)

Ga naar de website van het programma Buitenhof(Verwijst naar een externe site)

Via deze links is het interview ook als podcast terug te beluisteren.

Ontdek gerelateerde artikelen