Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Financiële positie pensioenfondsen in het vierde kwartaal verbeterd

Nieuws

Gepubliceerd: 25 januari 2022

Man achter laptop met kop koffie

In het vierde kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het zevende opeenvolgende kwartaal verbeterd. Dit komt doordat het pensioenvermogen is gestegen met EUR 63 miljard naar EUR 1.815 miljard, terwijl de waarde van de verplichtingen nagenoeg gelijk is gebleven met EUR 1.588 miljard.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 114,3 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 114,3 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 4,0 procentpunt (grafiek 1). De dekkingsgraad ligt ruim boven de dekkingsgraad van 100,3 procent van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 108,2 procent: een stijging van 3,5 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het vierde kwartaal van 2021 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

Ontdek gerelateerde artikelen