Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Bijna alle rekeninghouders volledig beschermd door Nederlandse depositogarantie

Nieuws

Uit Europees onderzoek blijkt dat 96% van alle Europese rekeninghouders volledig beschermd wordt door de nationale depositogarantie. In Nederland is dat 97%. Het garantiebedrag van 100.000 euro verder verhogen, is dan ook niet nodig.

Gepubliceerd: 19 december 2023

Man maakt het dek schoon van zijn veerpontje

De Europese Commissie heeft de Europese Bankenautoriteit (EBA) deze zomer gevraagd om advies over de depositogarantie en de gevolgen van een eventuele verhoging daarvan. De EBA, die werkt aan regels voor het Europese bankentoezicht, heeft daarom onderzoek gedaan in alle Europese landen. Dat zijn: de EU-lidstaten, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.   

Garantie tot 100.000 euro

In alle Europese landen is er een nationale depositogarantie. Dat beschermt het geld van rekeninghouders in het geval een bank failliet gaat. Het maximale bedrag is 100.000 euro. Daarmee wordt 96% van alle Europese rekeninghouders volledig beschermd. Zij hebben dus hooguit 100.000 euro op hun rekening(en) bij één bank staan. 

Nederlandse depositogarantie

In Nederland wordt 97% van alle rekeninghouders volledig beschermd door de Nederlandse depositogarantie. De overige drie procent van de rekeninghouders heeft meer dan 100.000 euro op de rekening(en) staan, en krijgt daarom geen volledige garantie. Het gaat voornamelijk om bedrijven. Deze kleine groep rekeninghouders bezit overigens bijna de helft van alle banktegoeden.

Geen verhoging depositogarantie nodig

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft op basis van het onderzoek geconcludeerd dat het dekkingsniveau van 100.000 euro passend is. Een verhoging van het garantiebedrag is dan ook niet nodig. Zo’n verhoging zou maar weinig extra rekeninghouders volledige bescherming bieden. Bovendien kost een verhoging de banken en dus haar klanten extra geld. Banken betalen namelijk premies voor het Depositogarantiefonds dat opgezet is voor de financiering van de depositogarantie. De uitvoering van het Depositogarantiestelsel is een taak van DNB.

Meer lezen?
Je vindt hier het onderzoeksrapport en meer informatie over het werk van EBA. En lees meer over de Nederlandse depositogarantie.

Ontdek gerelateerde artikelen