Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

College Banken met Steven Maijoor en Marleen Stikker: aanmelden kan nu

Nieuws

Hoe zit de wereld van banken in elkaar, waarom houden we er toezicht op en hoe kan de toekomst van de banken er uitzien? In een nieuw DNB College over banken gaan DNB-directeur Steven Maijoor en Waag-directeur Marleen Stikker hier uitgebreid op in.

Gepubliceerd: 05 december 2023

Marleen Stikker, Anic van Damme en Steven Maijoor in een DNB college over banken.

Het college is op 20 december bij DNB. Meld je nu aan!

Als het om het werk van banken gaat heeft iedereen wel een mening. ‘De bonussen zijn te hoog’, ‘de spaarrentes te laag’, ‘de risico’s te groot’, ‘het aantal bankkantoren te klein’. Vraag een willekeurige voorbijganger wat ie zou doen als ie een dag bankdirecteur mag zijn en de verbeterpunten rollen er grif uit.

Doen banken dan niks goed? Of staan we in Nederland gewoon altijd met 18 miljoen bondscoaches langs de lijn? Is de samenleving misschien kritischer geworden? Of verwachten mensen vaker een andere rol van banken? De grote interesse in het wel en wee van banken is een goede reden om er eens dieper in te duiken.

Hoe de bankenwereld nu in elkaar zit

Directeur toezicht Steven Maijoor schetst daarom in het komende DNB College hoe de bankenwereld in elkaar zit. Hij legt uit wat nou precies de rol van banken is in onze samenleving. Wat het betekent dat we banken hebben die nuttig zijn voor onze economie. En waarom ze de samenleving negatief kunnen raken, zoals we in de kredietcrisis in 2008 hebben kunnen zien. Maar ook hoe ze een positief verschil kunnen maken, op het vlak van economische groei, innovatie, toegankelijkheid van diensten, het tegengaan van witwassen en stimuleren van verduurzaming. Best een breed takenpakket dus.

Hoe zorgen we nou met z’n allen dat de volgende drie elementen goed naast elkaar staan:

  1. Innovatieve en veilige banken met een dienstverlening die mensen helpt.
  2. Banken die voldoende winst boeken om een stabiele factor te zijn in de financiële sector en onze economie, en die daarbij ook risico’s kunnen nemen.
  3. Banken die bijdragen aan duurzame welvaart.

De toekomst van de banken

Nadat Steven heeft toelicht wat de rol van banken nu is in onze samenleving en hoe we nut en risico’s in balans proberen te brengen, geeft Marleen Stikker, directeur van Waag, haar bespiegelingen op het nu én op de toekomst die zij graag ziet. Marleen is een van onze Nederlandse internetpioniers, ze trekt interessante lessen uit hoe het internet zich ontwikkeld heeft en hoe de big techs opkwamen. En ze vertelt welke paralellen ze ziet met de banken, en wat dat breder voor onze samenleving betekent. Journalist Anic van Damme begeleidt de dag en zorgt dat iedereen z’n vragen kan stellen.

Wanneer en waar?

Het DNB College is op 20 december om 12.30 uur in Amsterdam bij DNB aan de Spaklerweg. Het is gratis te bezoeken en er staat om 11.30 uur een lunch voor je klaar. We vragen je wel vantevoren aan te melden. Vol is vol.

Weet je niet veel over banken en het toezicht erop, en ben je heel benieuwd hoe alles in elkaar zit? Steven Maijoor neemt je graag mee. Net als Marleen Stikker, die je aan het denken zet over hoe we onze samenleving hebben ingericht.

N.B. Het college is goed te volgen voor mensen die nieuwsgierig zijn naar het wel en wee van de banken en het toezicht, maar hier niet veel kennis van hebben.

Meld je hier aan voor het DNB College Banken

Ontdek gerelateerde artikelen