Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

4 vragen over de renteverlaging

Nieuws

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de rente met 0,25% te verlagen. Vier vragen over dit besluit.

Gepubliceerd: 06 juni 2024

Klant gebruikt mobiel om te betalen voor Take Away Latte en Croissant naar een Barista in koffiebar.

1. Waarom verhoogde de ECB de rente eigenlijk in 2022?

Vanaf juli 2022 verhoogde de ECB de rente in tien stappen naar 4%. Doel was om de economie af te laten koelen en zo de torenhoge inflatie naar beneden te krijgen. Prijzen waren omhooggeschoten in de nasleep van de pandemie en de Russische inval in Oekraïne.

2. Welk effect heeft een renteverhoging?

Leenrentes voor bedrijven en huishoudens stijgen sterk mee met de beleidsrente van de ECB. Het wordt voor bedrijven duurder om te investeren, terwijl huishoudens bij de aankoop van een huis rekening moeten houden met een hogere hypotheekrente. Dat maakt het lenen van geld dus minder aantrekkelijk waardoor de economie in een lagere versnelling terecht komt. Als er minder wordt uitgegeven gaat de inflatie omlaag. 

3. Waarom is besloten om de rente nu weer te verlagen?

De ECB kijkt naar de inflatie in de hele eurozone. Als die voldoende richting het doel van 2% beweegt, kan de rente weer wat omlaag. Dat is nu het geval. Volgens de ECB-ramingen zal de inflatie tot eind 2024 nog schommelingen vertonen, maar neemt deze erna af tot 2%. De inflatie en de economische vooruitzichten bieden voldoende vertrouwen voor een eerste renteverlaging.

4. Welk effect zal de maatregel hebben?

Met deze verlaging van de rente haalt de ECB voorzichtig de voet van de rem, wat zal bijdragen aan het aantrekken van de economie.

Ontdek gerelateerde artikelen