Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB lanceert API voor statistiekdata

Nieuws

Statistiekdata van DNB zijn voortaan toegankelijk via een zogeheten application programming interface (API). Hiermee wordt het voor gebruikers eenvoudiger om DNB-Statistieken te gebruiken.

Gepubliceerd: 27 mei 2024

Man kijkt naar computerscherm

Wat is een API precies?

Via de nieuwe API kunt u datasets van Statistiek automatisch binnenhalen. Dat betekent dat u niet steeds opnieuw tabellen hoeft te downloaden of uw eigen bestanden handmatig moet aanvullen als er nieuwe cijfers beschikbaar zijn; de API zorgt ervoor dat u de data volautomatisch in uw eigen applicatie kunt verversen.

Waarom hebben wij deze API gemaakt?

De lancering van de Statistiek-API is een van de verbeteringen waarmee DNB aan gebruikerswensen tegemoet wil komen. DNB hecht er belang aan om onze data zo toegankelijk mogelijk te maken. Het gebruiksgemak van automatische ontsluiting via een API is daarin een belangrijke stap.

Welke data zijn er allemaal beschikbaar?

Via het statistiekengedeelte van de DNB-website zijn ruim 230 actuele datasets gepubliceerd. De Engelstalige versies van elf veelgebruikte datasets zijn nu beschikbaar gesteld via de Statistiek-API. De meeste resterende datasets worden in de loop van dit jaar beschikbaar gemaakt, in volgorde van populariteit. Een uitzondering is een deel van de actuele toezichtdata over pensioenfondsen, die dit jaar niet ontsloten zal worden vanwege grote veranderingen die worden verwacht in de structuren van deze datasets, als gevolg van de nieuwe Pensioenwet.

Waar kan ik de API vinden?

Om de technische documentatie van de DNB Statistics API in te zien en een subscription voor gebruik van deze API aan te maken, dient u zich aan te melden via ‘Mijn DNB’. Dit kan met een eHerkenning-account dat u mogelijk al gebruikt op Mijn DNB of door het registreren van een nieuw Mijn DNB-account. Vervolgens kunt u op Mijn DNB naar de dienst ‘DNB API Services’ navigeren.  

Hoe werkt de API?

In de dienst DNB API Services kunt u onder ‘Starters Guide’ meer informatie vinden over het gebruik van DNB API’s en de voorwaarden rondom het gebruik. Onder ‘API's’ kunt u de ‘DNB Statistics API’ vinden met de technische documentatie per beschikbare dataset.

Meer informatie

Heeft u vragen over de Statistiek-API? Mail dan naar stat-info@dnb.nl Voor generieke vragen over DNB API Services kunt u terecht bij Mijn DNB.

Ontdek gerelateerde artikelen