Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De ECB komt naar Nederland

Persbericht

Gepubliceerd: 03 juni 2022

De ECB komt naar Nederland

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) vergadert op 8 en 9 juni in Amsterdam. Waar normaal gesproken de president van de ECB, Christine Lagarde, haar collega’s van andere centrale banken in het Eurogebied in Frankfurt welkom heet, is het nu de beurt aan president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot om zijn collega’s in Amsterdam te begroeten.

Onderdeel van het programma is een diner in het Rijksmuseum op woensdagavond 8 juni. Klaas Knot en Christine Lagarde ontvangen Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte naast andere genodigden waaronder de leden van het bestuur van de ECB.

Beleidsvergadering

De Raad van Bestuur van de ECB houdt normaal gesproken iedere 6 weken haar beleidsvergadering in Frankfurt. Eén keer per jaar gebeurt dit in een andere lidstaat. De vergadering zou eigenlijk al in 2020 in Amsterdam plaatsvinden, maar is vanwege de coronapandemie uitgesteld. In 2019 vond de externe vergadering in Litouwen plaats.

In de Raad van Bestuur van de ECB zitten Klaas Knot en de gouverneurs van de 18 andere centrale banken van het eurogebied en het dagelijks bestuur van de ECB. Christine Lagarde is voorzitter van het bestuur.

Prijsstabiliteit

De economie in de eurozone is de afgelopen paar jaar geconfronteerd met grote schokken. In 2020 werd de economie hard geraakt door de coronapandemie en sinds februari dit jaar zijn daar de gevolgen van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne bijgekomen. Beide gebeurtenissen hebben grote invloed op alle burgers van de eurozone. Dit is onder meer merkbaar in de fors stijgende prijzen, met name voor olie en gas.

De ECB heeft als belangrijkste doel prijsstabiliteit. Juist in de afgelopen tijd is de inflatie fors toegenomen. De ECB heeft verschillende instrumenten om de inflatie te beïnvloeden, zoals besluiten over de rente en aankoopprogramma’s.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Corina Ruhe, (c.a.m.ruhe@dnb.nl of tel. 06 - 55 41 83 51).

Ontdek gerelateerde artikelen