Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

Nieuws

De financiële positie van pensioenfondsen is in het vierde kwartaal van 2019 verbeterd ten opzichte van het derde kwartaal. De verplichtingen daalden met EUR 96 miljard naar EUR 1.500 miljard. Het vermogen daalde eveneens: met EUR 6 miljard naar EUR 1.560 miljard. Doordat de daling van de verplichtingen groter was dan de daling van het pensioenvermogen, verbeterde de financiële positie.

Gepubliceerd: 24 januari 2020

Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen naar 104,0%

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen steeg in het vierde kwartaal met 5,8 procentpunten naar 104,0% (figuur 1). De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad daalde daarentegen met 1,1 procentpunt naar 102,2%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het vierde kwartaal van 2019 lager waren dan in het vierde kwartaal van 2018. De wettelijk vereiste minimale waarde voor de beleidsdekkingsgraad verschilt per pensioenfonds, maar bedraagt in vrijwel alle gevallen circa 104,2%.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Meeste deelnemers aangesloten bij pensioenfonds met te lage beleidsdekkingsgraad

Per ultimo vierde kwartaal van 2019 waren 3,9 miljoen actieve deelnemers aangesloten bij één van de 75 pensioenfondsen met een beleidsdekkingsgraad onder de 104,2%. Dat is zo’n 68% van alle actieve deelnemers (figuur 2). Bij deze pensioenfondsen waren ook 5,8 miljoen gewezen en 2,3 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten. Dat is 58% respectievelijk 68% van alle gewezen en pensioengerechtigde deelnemers.

Bij 56 pensioenfondsen ligt de beleidsdekkingsgraad weliswaar boven de 104,2%, maar is deze nog niet toereikend om (gedeeltelijke) indexatie toe te mogen kennen: de grens daarvoor ligt op 110%. Bij deze pensioenfondsen zijn 1,4 miljoen actieve, 3,4 miljoen gewezen en 0,5 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten.

72 pensioenfondsen hebben een beleidsdekkingsgraad boven de indexatiegrens van 110%. Deze pensioenfondsen mogen (gedeeltelijk) toeslag verlenen. Bij deze pensioenfondsen zijn 0,4 miljoen actieve, 0,8 miljoen gewezen en 0,6 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende statistieken:

  • Dekkingsgraad Pensioenfondsen
  • Rentetermijnstructuur
  • Aandelenmarkten
  • Wisselkoersen van de euro

Ontdek gerelateerde artikelen