Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

Nieuws

In het derde kwartaal is de financiële positie van pensioenfondsen verbeterd. Het pensioenvermogen steeg met EUR 41 miljard naar EUR 1.596 miljard. De verplichtingen stegen in hetzelfde kwartaal met EUR 1 miljard naar EUR 1.675 miljard. Doordat het vermogen sterker steeg dan de verplichtingen verbeterde de financiële positie.

Gepubliceerd: 27 oktober 2020

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 95,3 procent

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is uitgekomen op 95,3 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 2,4 procentpunten (figuur 1). De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer. 

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 96,0 procent: een daling van 0,8 procentpunten. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het derde kwartaal van 2020 lager waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Meer informatie
Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

  • Dekkingsgraad Pensioenfondsen (maandcijfers)
  • Dekkingsgraad Pensioenfondsen (kwartaalcijfers)

Ontdek gerelateerde artikelen