Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Financiële positie pensioenfondsen in het derde kwartaal verbeterd

Nieuws

In het derde kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het zesde opeenvolgende kwartaal verbeterd. Dit komt doordat het pensioenvermogen harder steeg dan de waarde van de verplichtingen. Het pensioenvermogen steeg met EUR 16 miljard naar EUR 1.752 miljard terwijl de totale verplichtingen met EUR 2 miljard toenamen naar EUR 1.588 miljard.

Gepubliceerd: 26 oktober 2021

Opa met kleinkind op de rug

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 110,3 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 110,3 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 0,9 procentpunt (grafiek 1). De dekkingsgraad ligt ruim boven de dekkingsgraad van 95,3 procent van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 104,7 procent: een stijging van 3,6 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in het derde kwartaal van 2021 hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Meer informatie
Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

Ontdek gerelateerde artikelen