Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Dekkingsgraad pensioensector gedaald, vooral door toegekende indexatie

Nieuws

In het vierde kwartaal van 2022 is de dekkingsgraad van de pensioensector gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen steeg, terwijl het pensioenvermogen nagenoeg gelijk bleef. Het pensioenvermogen daalde met EUR 1 miljard naar EUR 1.440 miljard terwijl de totale verplichtingen met EUR 87 miljard stegen naar EUR 1.243 miljard. De verandering in de waarde van de totale verplichtingen is grotendeels te verklaren door toegekende indexatie.

Gepubliceerd: 31 januari 2023

Computeroverleg

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 115,9 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 115,9 procent: een daling ten opzichte van het vorige kwartaal van 8,8 procentpunt (figuur 1). De dekkingsgraad ligt wel boven de dekkingsgraad van 114,3 procent van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding weer tussen het vermogen en de verplichtingen.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 120,2 procent: een stijging van 2,0 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het vierde kwartaal van 2022 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

Ontdek gerelateerde artikelen