DNB en euromunten

De Nederlandsche Bank zorgt ervoor dat er altijd voldoende euromunten beschikbaar zijn. DNB heeft een depot om tijdelijke tekorten of overschotten op te vangen. De distributie van de euromunten is in handen van DNB, banken en waardevervoerders. Het ministerie van Financiën is verantwoordelijk voor de euromunten in Nederland.

DNB zorgt ervoor dat er altijd voldoende munten beschikbaar zijn.

Euromunten, eurolanden

De eurobankbiljetten: daarvoor zorgen DNB, de ECB en centrale banken uit het eurogebied.

Wereldwijd zijn ruim 125 miljard euromunten in omloop gebracht, waarvan meer dan drie miljard in Nederland. DNB zet zich ervoor in dat er altijd genoeg euromunten beschikbaar zijn. Dat doet DNB niet alleen, maar in Europees verband. Samen met de Europese Centrale Bank en de andere centrale banken van de 19 eurolanden: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slovakije en Spanje.

Daarnaast worden munten geslagen in de vier ministaten: Monaco, Andorra, San Marino en Vaticaanstad.

Euromunten: acht verschillende munten

Er zijn acht verschillende euromunten: 1, 2, 5, 10, 20, 50 eurocent en 1 en 2 euro. Elke munt heeft weer een andere grootte, kleur en ontwerp. Lees meer over het ontwerp van de euromunten.

De acht verschillende Nederlandse euromunten.

Afronding eurocent

Winkeliers mogen bedragen afronden op 0 of 5 eurocent, mits ze dit met een sticker aangeven. U mag wel betalen met de munten van 1 en 2 eurocent: ze blijven een wettig betaalmiddel.