Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Studenten zittend op trap.

Ontdekken, leren en inspireren

Ontdek het kloppend hart van de economie in De Nieuwe Schatkamer van De Nederlandsche Bank.

Begin 2025 openen we deuren van De Nieuwe Schatkamer, ons kennis- en ontmoetingscentrum in het vernieuwde hoofdkantoor van DNB aan het Frederiksplein. Deze plek is voor iedereen vrij toegankelijk.

In De Nieuwe Schatkamer kun je ontspannen met een kop koffie, een middag studeren of de krant lezen. Ook kun je je laten inspireren door onze uitgebreide kunstcollectie en muntenverzameling. Of je nu scholier, docent, student, buurtbewoner bent of bij DNB werkt, iedereen die geïnteresseerd is ontmoet elkaar in de publieke ruimte van DNB.

Breng een bezoek en laat je inspireren over alles van waarde. 

Goudkluis

In en rondom de oude kluis waar vroeger het Nederlandse goud veilig lag opgeborgen, word je geïnspireerd over goud, geld en nieuw geld. We dagen je uit op jouw kennis van de oude en de nieuwe economie. In de kluis ervaar je het mysterie van de plek waar het goud van Nederland lag opgeslagen. Waarom hebben we eigenlijk goud en waar is het nu?

Ontdek en leer

Je krijgt een beeld van de maatschappelijke taak van DNB en de bijbehorende dilemma’s. Via interactieve spellen ervaar je het belang van dialoog en samenwerking. Abstracte onderwerpen zoals monetair beleid, Europese samenwerking en duurzame welvaart maken we tastbaar.

Er is aandacht voor actuele thema’s zoals de woningmarkt, witwassen en de energietransitie. En voor vals geld. Want geld en vertrouwen gaan hand in hand. In De Nieuwe Schatkamer onderzoek je vals en echt geld. In het DNB lab zit je op de stoel van DNB en doe je zelf onderzoek naar beschadigd geld.

We dagen je uit met vraagstukken over crypto, digitaal geld en een duurzame economie. Welk standpunt neem jij in?

Elkaar inspireren

DNB zit boven op ontwikkelingen en staat midden in de actualiteit. We gaan graag met je in gesprek en organiseren debatten, paneldiscussies en lezingen over onderwerpen die jou aangaan. Samen nadenken over welvaart en welzijn, van elkaar leren en elkaar inspireren.

In De Nieuwe Schatkamer vind je kennis én ontspanning onder één dak. Je bent welkom, ook in de stadstuin of aan de kade.

Voor wie

De presentaties in De Nieuwe Schatkamer zijn gericht op scholieren vanaf 13/14 jaar uit het voortgezet onderwijs (Havo/VWO/MBO/HBO), studenten, en andere geïnteresseerde bezoekers.

We organiseren rondleidingen voor groepen van 20 personen tot een maximum van 80 personen per tijdslot. Rondleidingen zijn beschikbaar vanaf maart 2025.  

We vragen één docent als begeleider per groep van 20 scholieren.

Er zijn drie rondleidingen per dag van maandag tot en met vrijdag.

  • 09.30 – 11.30 uur
  • 12:30 – 14:30 uur
  • 15:00 – 17:00 uur

Rondleidingen zijn kosteloos.

Adres en route

Ons kantoor staat aan het Frederiksplein in Amsterdam.

Openingstijden

We zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur met uitzondering van nationale feestdagen.

Parkeren

Het aantal parkeerplaatsen in de buurt van De Nederlandsche Bank is zeer beperkt, wij raden je aan met het openbaar vervoer te reizen.

Openbaar vervoer

We raden aan met het openbaar vervoer naar De Nieuwe Schatkamer te komen. Dit is goed bereikbaar per trein, tram, metro of bus.

Benieuwd naar De Nieuwe Schatkamer?

Laat hier je naam en email-adres achter en ontvang in het vierde kwartaal van 2024 informatie over het aanmelden voor een schoolbezoek aan De Nieuwe Schatkamer.

Toegankelijkheid

De Nieuwe Schatkamer van De Nederlandsche Bank is rolstoelvriendelijk en te bereiken voor mensen met een beperking. Hulphonden zijn van harte welkom.