Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DORA: uitnodiging voor ‘dry run’ ter voorbereiding op rapportering informatieregister

DORA is een Europese verordening die tot doel heeft de digitale weerbaarheid van de financiële sector te vergroten en is van toepassing per 17 januari 2025. Onder DORA dienen financiële instellingen een informatieregister bij te houden voor alle contractuele overeenkomsten over het gebruik van door derde aanbieders verleende ICT-diensten (DORA artikel 28, lid 3). 

Gepubliceerd: 19 april 2024

Accounttoezicht

De informatieregisters kennen meerdere doeleinden. Ze ondersteunen financiële instellingen allereerst bij het monitoren van het ICT-risico van derde aanbieders. Daarnaast bieden de registers waardevolle informatie voor de aanwijzing van kritieke derde aanbieders van ICT-diensten (CTPP’s) die onder het Europese oversightframework (DORA artikel 31 – 44) gaan vallen. Het is dan ook van groot belang dat financiële instellingen begin 2025 hun informatieregisters klaar hebben en met DNB kunnen delen.  

Vrijwillige testrapportage 

Om te ondersteunen in de implementatie en rapportering van het informatieregister, organiseren EBA, EIOPA en ESMA een ‘dry run’ waarbij financiële instellingen hun register al in 2024 als test kunnen rapporteren. Deelname is vrijwillig en interessant voor financiële instellingen die in augustus 2024 (de deadline voor rapportering tijdens de dry run) al in een vergaand stadium verwachten te zijn met de implementatie. Deelnemende financiële instellingen ontvangen een beoordeling van de datakwaliteit en een opgeschoond informatieregister. Deze informatie stelt instellingen in staat om het informatieregister verder aan te scherpen. Daarnaast organiseren EBA, EIOPA en ESMA voor deelnemende financiële instellingen verschillende workshops waar zij ook vragen kunnen stellen. 

Verdere informatie is opgenomen in de factsheet (in Engels).   

Inschrijving virtuele workshop 

EBA, EIOPA en ESMA organiseren gezamenlijk een virtuele workshop op 30 april 2024 van 10:00 tot 12:00 uur. Tijdens deze workshop ontvangen geïnteresseerden verdere informatie op basis waarvan zij kunnen bepalen of zij willen deelnemen. U kunt zich voor de virtuele workshop registeren tot 25 april 2024 via deze link 

Inschrijving deelname aan de dry run 

De deadline voor aanmelding voor de dry run is 31 mei 2024. Aanmelding kan via deze link. Let op: inschrijving voor de instellingen onder direct toezicht van de ECB (significant institutions) verloopt via de ECB. De ECB zal hierover afzonderlijk communiceren.