Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Onthulling kunstinstallatie op Frederiksplein

Vrijdag 2 juli onthulden DNB-president Klaas Knot en buurtbewoners een kunstinstallatie op het Frederiksplein. Daarmee wil DNB in verbinding blijven met de buurt en passanten gedurende de drie jaar dat zij hier afwezig is vanwege de renovatie van het hoofdkantoor. De kunstinstallatie is in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB) ontworpen door alumni van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Studio Mieke Meijer heeft het ontwerpproces ondersteund en het werk gerealiseerd.

Kunstwerk Frederiksplein

Doel van dit kunstwerk is om omwonenden en voorbijgangers te inspireren en interesse op te wekken voor thema's waar DNB waarde aan hecht.

Podium voor samenzijn

Met de tijdelijke kunstinstallatie wil DNB iets moois doen voor de buurtbewoners en een podium bieden om samen te komen. Met het visueel aantrekkelijke object hoopt DNB waarde toe te voegen aan een gedeelte van het plein dat nu minder wordt gebruikt.

De tijdelijke kunstinstallatie is een robuust en duurzaam object voorzien van rijke illustraties, die ieder half jaar wisselen, en de bezoeker van het plein uitnodigen om langer te blijven of terug te komen om nieuwe elementen te ontdekken.

Tijden van Groei

Hedendaagse kunst heeft de kracht om huidige maatschappelijke issues te visualiseren en te laten zien wat er speelt. Met deze kunstinstallatie, genaamd Tijden van Groei, wil DNB bijdragen aan de dialoog over “groei” en wat het betekent voor ons en onze samenleving. Groei gaat over zoveel meer dan alleen economie; groei is onlosmakelijk verbonden met de natuur en de samenleving.

Groei is ook voor DNB een belangrijk thema en het illustreert de veelzijdigheid van de dilemma’s en afwegingen waar DNB voor staat in haar taken als onafhankelijke centrale bank van Nederland.

Bekijk de video over de totstandkoming van de kunstinstallatie:

Kunst opent het gesprek

De kunstinstallatie past in de visie van DNB op haar kunstcollectie. Kunst nodigt volgens deze visie namelijk uit tot het verkennen van eigen referenties. Ook deze kunstinstallatie neemt bewoners en passanten mee om op actuele maatschappelijke thema’s te reflecteren.

Dit past in de ontwikkeling van DNB naar een open organisatie die de verbinding aan gaat met haar omgeving, en de dialoog opzoekt, passend bij haar publieke taak. De kunstinstallatie vormt zo de aanloop naar de publieke zone in het gerenoveerde pand aan het Frederiksplein.

In 2023 zal het gerenoveerde gebouw van de Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein openstaan voor een gesprek over alles wat van waarde is, over welvaart maar ook om samen na te denken over duurzaamheid of het níeuwe goud. Iedereen is welkom om zich te laten inspireren door een debat, kunst, kennis en informatie of gewoon voor een kopje koffie

#TijdenvanGroei