Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Regulering van het middenhuursegment

Analyses

Gepubliceerd: 28 november 2022

Het kabinet is van plan de huren in het middenhuursegment te gaan reguleren. De vrije huurmarkt is op dit moment weinig aantrekkelijk, vergeleken met de koop- en sociale huurmarkt. Op de koopmarkt genieten bewoners fiscale voordelen en in de sociale huursector zijn de huren relatief laag door regulering. Huurders in het vrije segment profiteren niet van de fiscale voordelen van een koopwoning en hebben te maken met hogere prijsniveaus dan in het sociale huursegment. Op korte termijn helpt regulering van het middenhuursegment om middenhuurwoningen betaalbaarder te maken, maar op de lange termijn kan een daling van het rendement leiden tot een kleiner middensegment als beleggers zich terugtrekken.

Uit onze analyse blijkt dat het rendement van beleggers in woningen op de vrije huurmarkt door de nieuwe regulering daalt; de omvang van de daling verschilt sterk per regio en hangt ook af van de uiteindelijke vormgeving van de regulering. We hebben op basis van microdata het effect geschat van verschillende varianten van de regulering op het bruto aanvangsrendement (BAR) van beleggers. In onze basisvariant, regulering met een plafond van 33% voor het meetellen van de WOZ-waarde, is de relatieve daling van het gemiddelde rendement sterker in Amsterdam (30,1%) dan op landelijk niveau (12,5%). Verder is uitwerking van de regulering bepalend voor de impact. De daling in het rendement hangt met name af van hoeveel de marktwaarde van de woning maximaal mag meetellen in de bepaling van de maximale huurprijs.

Rectificatie: in een eerdere versie van deze Analyse werd gesteld dat het percentage huurwoningen in de vrije sector 13% betrof van de totale bewoonde woningvoorraad. Dit had eigenlijk 8% moeten zijn (op basis van WoON-2021). Deze aanpassing heeft verder geen effect op de resultaten van de Analyse.

DNB Analyse - Regulering van het middenhuursegment

203KB PDF
Download DNB Analyse - Regulering van het middenhuursegment

Ontdek gerelateerde artikelen