Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Good Practice Waardering Hypotheekleningen Solvency II

Good practice

Verzekeraars hebben veelal hypotheekleningen op hun balans staan. Onder Solvency II geldt een verplichting deze te waarderen op basis van internationale standaarden die in lijn zijn met de Solvency II vereisten.

Gepubliceerd: 07 maart 2022

Bekijk eerdere versies in het archief

Naar het oordeel van DNB goede invullingen van de Solvency II vereisten omtrent waardering van hypotheekleningen zijn opgenomen in een Good Practice. De opgenomen good practices gaan in het bijzonder in op de consistentie in het vaststellen van kasstromen en de disconteringsrente; de informatie die als input dient in het vaststellen van de disconteringsrente; en het doen van aanpassingen aan variabelen gebruikt voor de disconteringsrente en aan prijzen van Residential Mortgage-Backed Securities (RMBS).

Deze good practices zijn indicatief van aard en instellingen zijn vrij om een andere toepassing te kiezen, zo lang men anderszins voldoet aan de wet. Deze Good Practice vervangt de Q&A Waardering Hypotheekleningen, die in 2015 door DNB was uitgebracht.

Feedback consultatie

Van 10 augustus tot en met 11 oktober 2021 vond een publieke consultatie plaats over de concept Good Practice. Hierop is van een tweetal organisaties een reactie ontvangen. In het tevens gepubliceerde feedbackdocument wordt aangegeven welke reacties zijn ontvangen en in hoeverre en op welke wijze deze in de definitieve Good Practice zijn meegenomen.

Ontdek gerelateerde artikelen