Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Verzekeringsactiviteiten waarvoor een vergunning nodig is

Factsheet

Iedereen die in Nederland bedrijfsmatig verzekeringsactiviteiten wil verrichten, heeft daarvoor een vergunning nodig van De Nederlandsche Bank (DNB) of moet zijn vrijgesteld van de vergunningplicht. Er bestaan twee soorten vergunningen: een Solvency II-vergunning en een Basic-vergunning.

Gepubliceerd: 01 april 2017

Bekijk eerdere versies in het archief

Verzekeraars die vallen binnen de reikwijdte van Solvency II moeten een Solvency II-vergunning aanvragen. Verzekeraars met beperkte risico-omvang en die dus niet binnen de reikwijdte van Solvency II vallen, kunnen een Basic-vergunning aanvragen. Deze verzekeraars kunnen wel vrijwillig kiezen voor een Solvency II-vergunning. De allerkleinste schade- en natura-uitvaartverzekeraars zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht. Een aantal uitgangspunten:

  • Alle schadeverzekeraars en levensverzekeraars vallen onder de reikwijdte van Solvency II: alleen als uw onderneming aan bepaalde vereisten voldoet, kunt u in aanmerking komen voor een Basic-vergunning.
  • Herverzekeraars vallen altijd onder de reikwijdte van Solvency II: als uw onderneming een herverzekeraar is, dient u een Solvency II-vergunning aan te vragen.
  • Natura-uitvaartverzekeraars vallen niet onder de reikwijdte van Solvency II: als uw onderneming een natura-uitvaartverzekeraar is, kunt u een Basic-vergunning aanvragen.

Met het stroomschema kunt u op eenvoudige wijze vaststellen welke vergunning uw onderneming moet aanvragen.

Ontdek gerelateerde artikelen