Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Hoe DNB inzet op LGBTIQ+ inclusie

Achtergrond

“LGBTIQ+inclusie vinden we van groot belang in een tijdsgewricht waarin dit nog niet altijd – of niet altijd meer – vanzelfsprekend is”, aldus Klaas Knot. Een overzicht van de wapenfeiten van DNB en het DNB Pride-netwerk van dit jaar.

Gepubliceerd: 08 december 2023

Klaas Knot en Steven Maijoor Pride Walk
Klaas Knot en Steven Maijoor op de Pride Walk

DNB ondertekent de Verklaring van Amsterdam

Deze LGBTIQ+verklaring is opgesteld door Workplace Pride (WPP), een organisatie die zich wereldwijd inzet voor LGBTIQ+inclusie op de werkvloer. Olaf Sleijpen zette namens DNB zijn handtekening: “De verklaring stelt doelen voor ons als directie om een veilige en inclusieve werkomgeving te creëren. Daar maak ik me graag sterk voor. De ondertekening van de verklaring lieten we samenvallen met het vieren van Paarse Vrijdag. Deze dag is in het leven geroepen om met name bij LGBTIQ+jongeren bewustzijn te creëren over seksuele en genderdiversiteit. DNB doet hier organisatiebreed aan mee. Ik vind het overigens prachtig om te zien hoe een flinke groep niet-LGBTIQ+collega’s zich verbonden voelt met DNB Pride.”

DNB stijgt nog meer op de Workplace Pride Global Benchmark

Directeur Nicole Stolk heeft binnen de directie het voortouw op het gebied van diversiteit en inclusie. Zij zit dan ook geregeld met DNB Pride om tafel: “Vanuit mijn rol is de hogere ranking van DNB op de Global Benchmark van Workplace Pride een belangrijk succes dit jaar. Met de benchmark brengt DNB in kaart hoe het ervoor staat met de LGBTIQ+inclusie op onze werkvloer. Een paar jaar geleden nam ik het initiatief om als DNB lid te worden van WPP. In 2021 kwamen we als bescheiden middenmoter binnen op de benchmark. Een jaar later was DNB één van de snelst stijgende organisaties en in 2023 zijn we topscorer bij de publieke organisaties. Voorbeelden van verbeterde LGBTIQ+inclusie op de werkvloer zijn wat mij betreft het invoeren in onze CAO van een transitieverlof van 33 weken voor transgenders en het ondertekenen van het van de Europese Centrale Bank.”

Aanstelling Chief Diversity & Inclusion

Hoe krijgt DNB meer grip op de diversiteit van het personeelsbestand? Nicole Stolk: “We streven een score na van 70% op de Workplace Pride benchmark voor 2024. Dat is ambitieus, maar we gaan ervoor samen met DNB Pride en Nazha Rustom, onze Chief Diversity & Inclusion. Zij formuleerde een toekomstbestendige visie op D&I voor DNB en werkt intensief samen met ons netwerk DNB Pride om de werkvloer inclusiever te maken voor LGBTIQ+medewerkers.”

Aanstelling vertrouwenspersoon uit LGBTIQ+ doelgroep

Directielid Else Bos: “Problemen tussen collega’s, grensoverschrijdend gedrag, pesten of integriteitskwesties; het kan ook bij DNB voorkomen. We willen niet dat mensen dan in hun uppie blijven worstelen, maar dat ze in een vroeg stadium contact zoeken met een vertrouwenspersoon. Op suggestie van DNB Pride stelde de directie een vertrouwenspersoon aan vanuit de LGBTIQ+doelgroep. Deze vertrouwenspersoon is er natuurlijk voor iedereen, maar veel LGBTIQ+ers spreken makkelijker over LGBTIQ+gerelateerde problemen met iemand die dat herkent.”

Alternatief programma tijdens Queer & Pride Amsterdam

Steven Maijoor kwam in 2021 bij de directie en wist dat DNB regelmatig had meegevaren in de Canal Parade. “Helaas was het me de afgelopen jaren niet gelukt om met DNB mee te doen aan de Canal Parade, ook omdat die in 2021 vanwege Covid werd afgelast. In 2023 waren we helaas uitgeloot. Maar ik heb ervan genoten dat ik dit jaar kon meelopen met de Pride Walk tijdens de Amsterdam Queer & Pride weken. De Pride Walk is een fantastisch initiatief en eerlijk gezegd minstens zo sfeervol als de Canal Parade.” Ook voor Klaas Knot was het hoogtepunt tijdens de afgelopen Amsterdam Queer & Pride weken de deelname van DNB aan de Pride Walk: “Met Nicole en Steven liep ik mee met tientallen DNB-ers.” De Pride Walk had ook een persoonlijk tintje voor hem: “Mijn studerende zoon is super geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen en vroeg of hij ook welkom was. Als ik iets heb ervaren, is dat iedereen kan meedoen, ook al behoor je niet tot de LGBTIQ+ gemeenschap. Ook hij heeft de regenboogvlag gedragen, echt mooi om te zien.” Overigens was DNB toch nog een beetje aanwezig bij de Canal Parade. Met het inschrijfgeld dat we anders hadden betaald, hebben we drie boten gesteund die zich vanuit hun eigen achtergrond verbonden voelen met het thema ‘150 jaar afschaffing van slavernij in Nederland’. Een thema waar DNB zich sterk bij betrokken voelt.

LGBTIQ+ in het buitenland

Olaf Sleijpen opende namens DNB tijdens de Queer & Pride weken de internationale conferentie ‘Stories of the Heart’: “Dit event bracht LGBTIQ+activisten bij elkaar uit Cuba, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Suriname, Venezuela en Brazilië. Door hun persoonlijke – vaak zeer aangrijpende – ervaringen te delen, gaven ze mij en de aanwezigen een inkijkje in het leven van LGBTIQ+personen uit delen van de wereld waar de situatie een stuk minder goed is dan bij ons.”  
  
Klaas Knot ziet deze terugblik op 2023 als een tussenstand: ”We hebben als DNB, met de directie, DNB Pride, onze Chief D&I en onze medewerkers laten zien wat je samen kunt bereiken op het gebied van LGBTIQ+inclusie. Uiteraard blijven we ons hiervoor inzetten, in 2024 en daarna.”

Olaf Sleijpen (DNB) en David Pollard (Executive Director van Workplace Pride)

Olaf sleijpen en David Pollard van WPP bij ondertekening Verklaring van Amsterdam

Meer weten?
Lees hier de Verklaring van Amsterdam en het Equality, diversity and inclusion charter van de ECB. Informatie over hoe DNB werkt aan meer diversiteit en een veilige, inclusieve werkomgeving, vind je hier. Verhalen van medewerkers vind je hier

Ontdek gerelateerde artikelen