Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Financiële positie pensioenfondsen in het tweede kwartaal verbeterd

Nieuws

Gepubliceerd: 28 juli 2021

Opa met kleinkind op de rug

In het tweede kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het vijfde opeenvolgende kwartaal verbeterd. Dit komt doordat het pensioenvermogen harder steeg dan de waarde van de verplichtingen. Het pensioenvermogen steeg met EUR 60 miljard naar EUR 1.736 miljard terwijl de totale verplichtingen stegen met EUR 10 miljard naar EUR 1.586 miljard.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 109,4 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 109,4 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 3,0 procentpunt (grafiek 1). Daarnaast ligt de dekkingsgraad nu ruim boven de dekkingsgraad van 92,9 procent van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 101,1 procent: een stijging van 4,1 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in het tweede kwartaal van 2021 hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

Ontdek gerelateerde artikelen