Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Hekwerk gaat naar Mien Ruyspark in Bergeijk

Nieuws

Gepubliceerd: 17 juni 2021

Hekwerk DNB

Nu het geld en goud niet meer bij DNB op het Frederiksplein liggen, is een zwaar hekwerk overbodig. Daarom krijgt het hek een nieuwe bestemming. Het gaat grotendeels naar het Mien Ruyspark in Bergeijk.

Nieuwe bestemming

DNB wil bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed voor de samenleving. Daarom is in goed overleg met Erfgoedvereniging Heemschut en de gemeente Amsterdam gezocht naar een nieuwe bestemming voor het hekwerk. DNB is enthousiast dat het overgrote deel van het hekwerk naar het landschapspark in Bergeijk gaat. Daarnaast worden enkele delen van het hekwerk zonder figuratie hergebruikt in het ontwerp van het gerenoveerde gebouw. 

Demontage en opbouw

De beschildering van het hekwerk is een ontwerp van Peter Struycken en dateert uit 1993 - 1994. Het hekwerk wordt nu gedemonteerd en eind juni vervoerd en bij Bruns bv. tijdelijk opgeslagen. Jan Burgmans van Bruns bv. zal zo'n 185 meter van het beschilderde hekwerk herplaatsen in het Mien Ruyspark in Bergeijk, waar ook andere kunstwerken zijn tentoongesteld. De vorm waarin het hekwerk weer wordt opgebouwd staat nog niet helemaal vast. Het zoeken is nog naar een passende vorm en plek in het park. Dat zal in 2021 in samenspraak worden bepaald door de gemeente Bergeijk, Bruns bv., de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en kunstenaar Peter Struycken. In het voorjaar van 2022 kan je het hekwerk in zijn nieuwe, groene omgeving komen bekijken! 

Erfgoedvereniging Heemschut


Erfgoedvereniging Heemschut zet zich al meer dan 100 jaar in voor het behoud van het cultureel erfgoed van Nederland. Als erfgoedvereniging zet Heemschut zich in voor de bescherming van waardevolle objecten en gebieden in Nederland. 

Bruns bv


Bruns bv ontwikkelt hoogkwalitatieve tentoonstellingen en exhibits voor musea, science centra, informatie- en bezoekerscentra en brand experiencecentra, en is gevestigd in de voormalige weverij De Ploeg in Bergeijk.

Peter Struycken

Peter Struycken, de ontwerper van de aangebrachte figuratie, staat bekend om zijn werk in de openbare ruimte. Hij is door Gerard van den Berg en Erik Luermans namens Erfgoedvereniging Heemschut actief betrokken bij de nieuwe bestemming die het hekwerk met zijn beschildering krijgt. Lees meer over Peter Struycken. 

De Ploeg

Het door tuinarchitect Mien Ruys (1904-1999) ontworpen park De Ploeg in Bergeijk, staat ook bekend als het Mien Ruyspark en is inmiddels een rijksmonument. Ook een plek waar bestaande en nieuwe kunst in de buitenlucht tentoon wordt gesteld. Middelpunt van het park is het idealistische door Gerrit Rietveld ontworpen en in 1958 in gebruik genomen weverijgebouw De Ploeg. Er wordt kunst verzameld - soms geschonken, soms aangekocht- voor het park. Lees meer.

Ontdek gerelateerde artikelen