Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Dekkingsgraad pensioensector verbeterd in derde kwartaal 2023

Nieuws

In het derde kwartaal van 2023 is de dekkingsgraad van de pensioensector verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de beleggingen minder is afgenomen dan de waarde van de verplichtingen. De totale beleggingen daalden met EUR 63 miljard naar EUR 1.422 miljard terwijl de totale verplichtingen met EUR 103 miljard daalden naar EUR 1.155 miljard.

Gepubliceerd: 31 oktober 2023

Man maakt dakgoot schoon.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 123,2 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 123,2 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 5,0 procentpunt (figuur 1). De dekkingsgraad ligt daarmee nog wel onder het niveau van 124,6 procent van een jaar geleden. In het afgelopen jaar heeft de toekenning van indexaties een ongunstige invloed gehad op de dekkingsgraden, waar de stijging van de rente een gunstige invloed had.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 119,0 procent: een daling van -0,4 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de twaalf maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het derde kwartaal van 2023 lager waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

Ontdek gerelateerde artikelen