Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Dekkingsgraad pensioensector gedaald

Nieuws

In het vierde kwartaal van 2023 is de dekkingsgraad van de pensioensector gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen meer is toegenomen dan de waarde van de beleggingen. De totale beleggingen zijn toegenomen met EUR 141 miljard naar EUR 1.564 miljard, terwijl de totale verplichtingen met EUR 210 miljard zijn toegenomen naar EUR 1.365 miljard. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding weer tussen de beleggingen de verplichtingen.

Gepubliceerd: 30 januari 2024

Arbeider voert onderhoud aan windturbine.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 114,6 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 114,6 procent: een daling ten opzichte van het vorige kwartaal van 8,5 procentpunt (figuur 1). De dekkingsgraad ligt daarmee onder het niveau van 115,8 procent van een jaar geleden. Deze verandering is mede te verklaren door de toegekende indexatie in het afgelopen jaar.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 118,4 procent

De beleidsdekkingsgraad vertoont een daling van 0,5 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de twaalf maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het vierde kwartaal van 2023 lager waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

Ontdek gerelateerde artikelen