Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Speech Klaas Knot - “Verbeelding en verbinding op het Frederiksplein met nieuw kunstwerk”

Speech

Gepubliceerd: 02 juli 2021

Kunstwerk onthulling door Klaas Knot

Samen met buurtgenoten van het Frederiksplein onthulde Klaas Knot op 2 juli “Tijden van Groei”, een tijdelijk kunstwerk dat groei in al haar gedaanten toont: in natuur en cultuur, in mens en maatschappij, in economie en technologie. Het kunstwerk nodigt uit om even stil te staan en vervolgens met een nieuw inzicht verder te gaan. “Voor mij is dat de kracht van kunst,” zei Klaas Knot. Met “Tijden van Groei” wil De Nederlandsche Bank tijdens de renovatie van haar gebouwen de band met de buurt warm houden. Het is een werk van velen en is er voor iedereen.

Date: 2 juli 2021
Speaker: Klaas Knot
Location: Amsterdam

Het is fijn om weer op het Frederiksplein te zijn.

Tot anderhalf jaar geleden kwam ik hier bijna dagelijks. Maar zoals jullie zien, kun je de gebouwen van De Nederlandsche Bank vandaag alleen met een helm op bezoeken. Daarom zitten we tijdelijk iets verderop langs de Amstel.

Maar ook op die plek staat De Nederlandsche Bank middenin de samenleving – onafhankelijk en tegelijk diep verbonden.

Ook op die plek werken we elke dag aan financiële stabiliteit. Om ervoor te zorgen dat alle inwoners van Nederland met vertrouwen kunnen betalen, kunnen sparen, en met pensioen kunnen gaan.

Ook op die plek bouwen we mee aan een duurzaam Nederland, ingebed in Europa, waar generatie na generatie het goed kan hebben.

En dat is ook precies wat we zullen blijven doen na 2023, maar dan weer hier. Thuis op het Frederiksplein. In een nieuw gebouw. Een gebouw dat beter laat zien waar DNB voor staat. Een gebouw dat open is – verwelkomend. Een gebouw dat betrokken is bij de buurt.

Op de plek waar nu nog de restanten van de ronde toren staan, komt er een binnentuin waar iedereen in het groen kan zitten.

Aan de Singelgracht komt er een verlaagde kade waar je heerlijk aan het water kan zitten.

En in ons nieuwe gebouw komt een plek om elkaar beter te leren kennen – jullie De Nederlandsche Bank, en De Nederlandsche Bank jullie.

Tot het zover is, willen we onze band met dit plein, met deze buurt warm houden. En daarvoor hebben we samengewerkt met drie jonge ontwerpers en enkele buurtgenoten. Het resultaat van die samenwerking onthullen we hier, vandaag, samen. Het is een kunstwerk met de titel “Tijden van Groei”.

Het is een werk waarin groei in al haar gedaanten vorm krijgt – in natuur en cultuur, in mens en maatschappij, in economie en technologie. Het is een beeld van groei en grenzen. Van beloftes en beperkingen. Een beeld dat net als haar omgeving niet stilstaat.

“Even stilstaan is al een hele vooruitgang” – dit is een gedachte van Bertolt Brecht. Woorden die daar op de hoek op de gevel van The School of Life staan.

Even stilstaan en met een nieuw inzicht verder gaan. Voor mij is dat de kracht van kunst. De kracht van ons kunstwerk. En misschien ook de kracht van een diep getroffen samenleving die stilaan terug in beweging komt.

Deze “Tijden van Groei” is het werk van velen, en is er voor iedereen.

Op de eerste plaats is het een werk van de drie ontwerpers, hier aanwezig – veel dank aan Femke Beers, Manon Poliste en Suzan Hijink, drie alumni van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Veel dank ook aan de Gemeente Amsterdam om ons op deze plek iets te laten groeien.

Ten slotte, veel dank aan alle buurtgenoten – van Café Oosterling, daar op de hoek, tot The School of Life, daar op die hoek. Voor jullie is dit plein geen niemandsland, maar een gedeeld podium. Laat deze “Tijden van Groei” de openingsdans zijn voor nog meer samenzijn.

Beste ontwerpers, buurtgenoten, jullie allemaal, ik kijk ernaar uit om hier weer mijn vaste stek te hebben.

Zonder helm, hier aan dit plein.
Met kunst, hier op dit plein.
Ons plein, waar je groeit door even stil te staan.
Veel dank aan jullie allemaal. 

Lees ook het nieuwsbericht over de de onthulling van het kunstwerk

Ontdek gerelateerde artikelen