Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Dekkingsgraad pensioensector verbeterd

Nieuws

In het derde kwartaal van 2022 is de dekkingsgraad van de pensioensector verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen. Het pensioenvermogen daalde met EUR 76 miljard naar EUR 1.440 miljard terwijl de totale verplichtingen met EUR 83 miljard daalden naar EUR 1.156 miljard.

Gepubliceerd: 25 oktober 2022

Grootouders kijken uit raam met kleinkind op schoot

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 124,6 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 124,6 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 2,1 procentpunt (figuur 1). De dekkingsgraad ligt ruim boven de dekkingsgraad van 110,3 procent van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 118,2 procent: een stijging van 3,8 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het derde kwartaal van 2022 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

Ontdek gerelateerde artikelen