Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Opnieuw waardestijging beleggingen Nederlandse huishoudens

Nieuws

Ook in het tweede kwartaal van 2023 steeg de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens. In totaal bedroeg de waarde van de totale beleggingen eind juni € 165,9 miljard, een stijging van € 5,1 miljard (+3,2%) ten opzichte van een kwartaal eerder. De stijging werd geheel gedreven door koerswinsten.

Gepubliceerd: 22 augustus 2023

iStock

Deze waardestijging volgt op een eerdere toename in het eerste kwartaal van € 7,7 miljard (+5,0% kwartaal-op-kwartaal). In totaal steeg de waarde van de totale beleggingen van Nederlandse huishoudens voor het derde kwartaal op rij, na forse verliezen gedurende de eerste negen maanden van 2022.

Waarde aandelen en beleggingsfondsen stijgen mee met de beurs

De waarde van beursgenoteerde aandelen in bezit van Nederlandse huishoudens steeg met € 1,6 miljard (+2,9% kwartaal-op-kwartaal) tot € 57,2 miljard. De aandelen waarvan de waarde in de beleggingsportefeuilles het sterkst toenamen betroffen Tesla (+€ 185 miljoen), ING Groep (+€ 153 miljoen), Aegon N.V. (+€ 145 miljoen), Shell PLC (+€ 143 miljoen) en Microsoft (+€ 139 miljoen). De toename was het gevolg van stijgende beurskoersen, met name in juni. In totaal verkochten huishoudens netto voor € 168 miljoen aan aandelen in het tweede kwartaal van dit jaar. De AEX-index steeg in dezelfde periode met 2,4% tot 774 punten.

De posities in beleggingsfondsen namen toe met € 3,0 miljard (+3,0% kwartaal-op-kwartaal) tot € 103,1 miljard.

Beleggingen in obligaties op hoogste niveau sinds eind 2017

Het obligatiebezit van Nederlandse huishoudens steeg in het tweede kwartaal van 2023 tot een omvang van € 5,6 miljard door netto aankopen van € 548 miljoen. Zo bereikten de beleggingen in schuldpapier het hoogste niveau sinds eind 2017 (toen € 5,9 miljard). Een potentiële verklaring hiervoor is de gestegen rente, waardoor het rendement voor beleggers bij aankoop van nieuwe obligaties toeneemt.

Bron: statistieken DNB

Bij De Nederlandsche Bank stellen we onafhankelijk statistieken op over de Nederlandse financiële sector en economie. Dit artikel is gebaseerd op die cijfers. Meer informatie over onze statistieken en alle dashboards vind je op de Statistiek homepage.

Omvang beleggingen huishoudens in perspectief

Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,3 miljoen particuliere huishoudens, waarvan volgens onderzoek van de AFM 1,9 miljoen huishoudens beleggen.

Het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens bestaat uit beursgenoteerde aandelen (€ 57,2 miljard), beleggingsfondsen (€ 103,1 miljard) en schuldpapier (€ 5,6 miljard) voor in totaal € 165,9 miljard. Ter vergelijking: het spaargeld op spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens omvatte eind juni 2023 € 447,7 miljard.

Nederlandse huishoudens hebben daarnaast nog omvangrijke vermogens in pensioenfondsen, verzekeraars, eigen ondernemingen en de huizenmarkt, die buiten beschouwing van deze analyse zijn gelaten.

Ontdek gerelateerde artikelen