Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB outreach

DNB in gesprek met jongeren

Tijdens een bijeenkomst op 31 mei luistert DNB-president Klaas Knot naar de vragen, kritiek en ideeën van jongeren. Over de toekomst van onze economie én de hoge inflatie. DNB neemt de wensen en zorgen van jongeren mee in onderzoeken en adviezen.

Jongeren aan het woord

Meestal is Klaas Knot als president van De Nederlandsche Bank aan het woord. Dit keer draaien we de rollen om. Jongeren krijgen het woord tijdens de luistersessie die DNB organiseert op dinsdagmiddag 31 mei. Hier kunnen vertegenwoordigers van verschillende jongerenorganisaties hun ideeën en zorgen over onze economie delen met Klaas Knot. Hij wil graag horen wat er leeft en daarover in gesprek gaan. Want de centrale bank van Nederland wil ook tegemoet kunnen komen aan de zorgen van jongeren.

Wil je erbij zijn? Dat kan

Wil jij ook deelnemen? Er zijn een aantal plekken voor geïnteresseerde jongeren om live bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. Opgeven doe je hier

Daarnaast is er ook een mogelijkheid om het gesprek digitaal bij te wonen. Dit kan met de volgende link, met pincode 1946.

Thema’s: economie van de toekomst en prijsstijgingen

Op deze middag draait het om twee thema’s die jongeren raken: de sterke prijsstijgingen én de economie van de toekomst. De hoge inflatie is voor DNB een groot zorgpunt. Want samen met de ECB en andere centrale banken streven we juist naar stabiele prijzen: een inflatie van 2% op de middellange termijn.  Vraag is wat jongeren het meest merken van de hoge inflatie en hoe ze daarmee omgaan. Tweede thema is de toekomst van onze economie. Toegespitst op de problemen waar DNB als adviseur in politiek Den Haag bij betrokken is. Denk aan de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en de gevolgen van de klimaatverandering.

Praktisch: de bijeenkomst

De bijeenkomst is bij DNB op dinsdagmiddag 31 mei van 16 – 18:00 uur in Amsterdam. DNB-president Klaas Knot en ECB-directielid Frank Elderson luisteren én gaan in gesprek met meerdere vertegenwoordigers van jongerenorganisaties. Sander Schimmelpenninck is gespreksleider. Dat belooft een middag met levendige gesprekken. De bijeenkomst is volledig online te volgen (zie de link en pincode hier boven).

Deelnemers

Uitgenodigd voor deze bijeenkomst zijn jongeren die actief zijn in diverse jongerenorganisaties. Dat zijn bijvoorbeeld de vakbonden en organisaties van werkende jongeren zoals FNV Jong, VCP Young Professionals. Verder meerdere vertegenwoordigers van studenten en scholieren zoals het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Nationale Jeugdraad. Ook zijn er vertegenwoordigers van organisaties die zich inzetten voor het klimaat.

Uitkomsten van de bijeenkomst

DNB is benieuwd naar de ervaringen van jongeren. We willen hun wensen en zorgen meenemen in onze onderzoeken en in onze adviezen aan politiek Den Haag. Waar mogelijk natuurlijk. Want DNB kan niets doen aan de hoge energieprijzen. Maar de centrale bank heeft wel invloed op de hoge inflatie, doordat Klaas Knot in de raad van bestuur zit van de ECB en die stelt de rente vast. Daarnaast willen we van jongeren horen hoe zij worden geraakt door de crisis op de huizenmarkt en de klimaatcrisis. Dat helpt ons om gericht onderzoek te doen naar hun situatie en te adviseren over concrete maatregelen om deze problemen aan te pakken. Dat is onze inzet. Voor jongeren, voor de toekomst.