Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Jouw geld veilig bij de bank

vrouw voor woonhuis

De persoon op de foto correspondeert niet met de geïnterviewde in het verhaal.

Voorjaar 2022 ging Amsterdam Trade Bank (ATB) failliet. Gelukkig is er de Nederlandse Depositogarantie zodat rekeninghouders hun geld terugkrijgen tot maximaal 100.000 euro per persoon, per bank. DNB zorgt daarvoor. Een rekeninghouder van ATB vertelt haar persoonlijke verhaal.

Anna, 35 jaar en wonend in Diemen, had spaargeld staan bij Amsterdam Trade Bank (ATB). “In april kreeg ik opeens een brief van DNB dat de ATB failliet was verklaard.”

Even schrikken

Een brief op de mat met de boodschap dat je bank failliet is: hoe ervaarde Anna dat? “Daar schrok ik wel even van. Maar in diezelfde brief stond wat ik moest doen om mijn geld van die spaarrekening terug te krijgen. Dit ging eigenlijk verrassend makkelijk.”

Gemakkelijk geld terug

Anna vertelt wat ze daarvoor moest doen. “Ik logde in via een speciaal portaal op dnb.nl. Daar kon ik mijn spaarrekening en mijn tegoed inzien. Vervolgens gaf ik het rekeningnummer van de betaalrekening die ik heb bij de andere bank. Binnen drie dagen kreeg ik mijn spaargeld teruggestort.”

Depositogarantie

Geld op een betaal- of spaarrekening is automatisch beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Het maakt niet uit bij welke Nederlandse bank je een rekening hebt, de Nederlandse Depositogarantie is er voor iedereen. De bescherming geldt per persoon, per bank. Dit gaat dus over het totale bedrag dat je bij een bank hebt staan. Van 1 cent tot 100.000 euro. Dat geeft een veilig gevoel. Als een bank failliet gaat, zorgt DNB ervoor dat je binnen zeven werkdagen weer over je geld kan beschikken. Dit doet DNB in opdracht van de overheid en voor die bescherming hoeven rekeninghouders niets te doen.”

Meer informatie

Lees hier alles wat je wilt weten over het DGS. Andere tips: de blog van DNB-directeur Nicole Stolk en een podcast over het DGS.