Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB handhaaft voorlopig niet op scheiding banken- en handelsboek

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 17 maart 2023

Mannen in pak lopen langs elkaar

DNB handhaaft niet op de nieuwe bepalingen rondom de scheiding tussen het bankenboek en het handelsboek tot de volledige invoering van het nieuwe marktrisico raamwerk, de ‘Fundamental Review of the Trading Book’ (FRTB).

De Nederlandsche Bank volgt hiermee de recente aanbeveling van de Europese Banken Autoriteit (EBA) aan toezichthouders. De nieuwe bepalingen rondom de scheiding tussen het bankenboek en het handelsboek zijn geïntroduceerd in de herziene Capital Requirements Regulation (CRR2) en treden in werking op 28 juni 2023. Het toepassen van de nieuwe bepalingen voordat de FRTB volledig is ingevoerd kan echter leiden tot een grote operationele belasting van kredietinstellingen als gevolg van een gefragmenteerde invoering van de bepalingen.

DNB acht deze aanbeveling ook van toepassing op minder significante kredietinstellingen die onder direct toezicht van DNB staan. Desalniettemin vindt DNB het van belang dat onder toezicht staande kredietinstellingen zich tijdig voorbereiden op de volledige invoering van het nieuwe marktrisico raamwerk en ook op de nieuwe bepalingen rondom de scheiding tussen het bankenboek en het handelsboek.

Ontdek gerelateerde artikelen