Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De EBA consulteert de richtsnoeren over de beheersing van duurzaamheidsrisico’s

Nieuwsbericht toezicht

De Europese Bankenautoriteit (EBA) heeft op 18 januari 2024 een consultatiedocument gepubliceerd over de beheersing van duurzaamheidsrisico’s, ook wel bekend als Environmental, Social en Governance (ESG) risico’s. De richtsnoeren volgen op een mandaat uit de herziening van de Verordening Kapitaalvereisten (CRD6). Geïnteresseerden kunnen tot 18 april 2024 op deze consultatie reageren.

Gepubliceerd: 19 januari 2024

Storm, omgevallen boom op auto's.

Materialiteitstoets voor duurzaamheidsrisico’s en prudentiële transitieplannen

In het consultatiedocument beschrijft de EBA onder andere richtsnoeren voor instellingen ten aanzien van interne processen en de inrichting van risicobeheersing met betrekking tot duurzaamheidsrisico’s. Zo moeten instellingen regelmatig materialiteitstoetsen uitvoeren om duurzaamheidsrisico’s te identificeren en te meten. Daarnaast beschrijft de EBA de richtsnoeren voor de CRD6 prudentiële plannen. Het doel hiervan is dat instellingen risico’s kunnen beheersen die voortkomen uit de duurzaamheidstransitie en uit de aanpassingen die nodig zijn om aan de wettelijke doelen ten aanzien van duurzaamheid te kunnen voldoen in de jurisdictie(s) waar de instelling actief is.

Vervolgstappen

De reacties op de consultatie zullen de EBA helpen bij het uitwerken van de richtsnoeren. Het doel is om de richtsnoeren eind 2024 te finaliseren. De toepassingsdatum van de richtsnoeren hangt af van de datum van inwerkingtreding van de herziene Richtlijn Kapitaalvereisten (CRD6), die momenteel wordt gefinaliseerd.

Ontdek gerelateerde artikelen