Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Eurosysteem experimenteert met het afwikkelen van financiële transacties via nieuwe technologieën

Nieuwsbericht betalingsverkeer

Binnen het Eurosysteem doen circa 70 Europese financiële instellingen mee aan een verkennend onderzoek naar het afwikkelen van financiële transacties via nieuwe digitale platforms. DNB doet ook mee met vijf Nederlandse financiële instellingen.  

Gepubliceerd: 25 juni 2024

Man leest op laptop het laatstie nieuws mbt het publiceren van de Position Paper over toegang tot financiële data

Het Eurosysteem onderzoekt of de betaling in euro’s van zulke financiële transacties kan lopen via het betaalsysteem van de centrale banken van het Eurosysteem, TARGET Services. Gekoppelde platforms, ontwikkeld door marktpartijen, gaan de transacties van onderliggende stukken (zoals obligaties) afwikkelen met behulp van distributed-ledgertechnologie (DLT). Voor de koppeling heeft het Eurosysteem drie verschillende oplossingen ontwikkeld. Op onderdelen maken deze ook gebruik van DLT. Om mee te doen aan één of meerdere van deze oplossingen werken de Nederlandse financiële instellingen samen met De Nederlandsche Bank, die als Eurosysteembank een toegangspoortrol vervult. 

Trials en experiments 

De experimenten worden gedaan om meer inzicht te verkrijgen in het verbinden van TARGET Services aan nieuwe digitale platforms. Ze vinden ofwel plaats onder reële omstandigheden, met echte instrumenten (trials), of onder testomstandigheden (experiments). De testcasussen bestaan voornamelijk uit het ‘eerlijk oversteken’ (delivery-versus-payment, of DvP) van bijvoorbeeld een obligatie en euro’s bij de centrale bank. Dit is een vorm van dienstverlening tussen financiële instellingen onderling. 

In totaal zullen bijna 70 Europese financiële instellingen meedoen aan de verkenning. Elke financiële instelling doet mee als gebruiker van een digitaal platform of als aanbieder van zo’n platform. De deelnemers hebben zich aangemeld in twee rondes. De vijf Nederlandse partijen doen mee aan de tweede ronde. De verkenning vindt plaats tussen mei en november 2024. 

Lees hier het nieuwsbericht op de website van de ECB. Daarnaast kun je op deze pagina meer lezen over de verkennende experimenten. 

Ontdek gerelateerde artikelen