Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

TRANSITIENIEUWS - UPDATE Aangepaste factsheet over uitzondering verplichte jaarlijkse haalbaarheidstoets in 2024

Nieuwsbericht toezicht

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat ervan uit dat pensioenfondsen die verwachten volledig in te varen, in 2024 mogen afzien van het indienen van de jaarlijkse haalbaarheidstoets. Hierover heeft DNB een eerder op de website gepubliceerde factsheet aangepast.

Gepubliceerd: 17 juni 2024

Pensioentransitie

Jaarlijkse haalbaarheidstoets niet meer altijd verplicht in 2024

In de verzamelbrief pensioenonderwerpen voorjaar 2024 beschrijft de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen dat zij voornemens is in lagere regelgeving een grondslag te introduceren voor pensioenfondsen om in 2024 onder voorwaarden te kunnen afzien van de verplichte jaarlijkse haalbaarheidstoets. Deze regeling is nog niet gepubliceerd, maar vanwege vragen vanuit de sector heeft DNB de factsheet aangevuld.

DNB gaat ervan uit dat deze uitzondering alleen geldt voor pensioenfondsen die voornemens zijn volledig in te varen. Pensioenfondsen die niet volledig invaren of wel volledig invaren maar naar verwachting een vastgestelde uitkering gaan uitvoeren, dienen wel een jaarlijkse haalbaarheidstoets in te dienen. DNB hanteert tot nadere informatie over de ministeriële regeling voorgaande uitgangspunten.

Verzoek om te melden

Pensioenfondsen die kunnen afzien van het indienen van de jaarlijkse haalbaarheidstoets in 2024 hoeven hiervoor geen voorafgaande toestemming of ontheffing bij DNB te vragen. DNB verzoekt deze pensioenfondsen wel om voor 1 juli 2024 bij de accounttoezichthouder van DNB te melden dat van de uitzondering gebruik wordt gemaakt.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via uw accounttoezichthouder.